Giske sikret milliardgevinst til oppkjøpsselskap

Statsråd Trond Giske under pressekonferansen på sitt kontor i Kongens gate i Oslo tirsdag formiddag.
Statsråd Trond Giske under pressekonferansen på sitt kontor i Kongens gate i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) hindret John Fredriksen i å få kontroll over fôrprodusenten Ewos i 2013. I stedet solgte Giske til to oppkjøpsfond, som senere solgte Ewos videre med 6 milliarder kroner i fortjeneste, ifølge en ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangeårig fiskerijournalist Kjersti Sandvik omtaler Giskes rolle i Ewos-salget i boken «Under overflaten – en skitten historie om det norske lakseeventyret» som lanseres onsdag.

Her går Sandvik inn i den nervepirrende kampen om Cermaq, som 13 år tidligere ble etablert med statlig kapital for å sikre nasjonalt eierskap i en framtidig havbruksnæring. I tillegg til store eierposter i chilensk og norsk oppdrettsnæring eide Cermaq også den norske fôrgiganten Ewos.

Høsten 2013 signaliserte John Fredriksen interesse for å kjøpe Ewos av Cermaq. Marine Harvest hadde merket seg at Trond Giske plasserte statens Cermaq-aksjer i en kategori der målsettingen med eierskapet er høyest mulig fortjeneste.

– Heller enn å opptre som et viktig korrektiv til næringen ble staten laksespekulant, skriver Sandvik.

Interaktivt kart: Finn de rikeste i din kommune

Les også: Alle partier kritiserer Cermaqs bonusavtale

Kjøpte seg opp

Men da Fredriksen ville kjøpe Ewos, tok Giske grep og kjøpte staten opp til 59 prosent eierskap i Cermaq. Sandvik omtaler Giskes blokkering av Fredriksen nærmest som en impulshandling. Ifølge boken var det Fredriksens bud på fôrselskapet som satte i gang salget av Ewos.

– Staten hadde en gyllen mulighet til å vise hvorfor det er viktig å ha kontroll med enkelte næringer i form av statlig eierandel, men valgte den bort, skriver Sandvik.

Trond Giske forsvarer det statlige oppkjøpet i Cermaq. Han sier til NTB at tilbudet fra John Fredriksen var for dårlig.

– Det var rett å ikke si ja til det første tilbudet fra Fredriksen. Det hadde vi tapt halvannen milliard på sammenlignet med salget som ble gjort, sier Giske.

Les tidligere sak: Qermaq fjerner oppdrettsanlegg etter urfolkprotest i Canada

Eierskap

I eierskapsmeldingen fra 2011 het det: «Målet med statens eierskap i Cermaq ASA er å bidra til utviklingen av et viktig miljø for oppdrett, fôr og forskning på fôr i Norge og internasjonalt.

Forfatteren har vanskelig for å se hvilke samfunnshensyn som lå bak å selge Ewos til to oppkjøpsfond, svenske Altor Funds og det amerikanske Bain Capital.

Salgssummen var på hele 6,5 milliarder kroner, og Trond Giske var fornøyd.

– Investeringen har vist seg å være en gullgruve. Staten har tjent mange penger på Ewos og Cermaq. Det er også det som er målet når vi skal selge, sa Giske i et intervju med IntraFish høsten 2013.

Les også: Giske: – Trist at John Fredriksen blir syk av Norge

Eventyr-gevinst

De to oppkjøpsfondene ble ikke sittende lenge med eierskapet i Cermaq. I august i fjor ble Ewos solgt for 12,5 milliarder kroner til det amerikanske selskapet Cargill.

– Avkastningen i prosent er den beste vi har gjort noensinne. Det er svært sjelden at man får så godt betalt etter bare to års eierskap, sa Altor-sjef Hugo Maurstad til Dagens Næringsliv.

Trond Giske sier nå at han var skeptisk til Ewos-salget, og at det med fasiten er lett å se at staten ikke burde gått med på salget til oppkjøpsselskapene.

Les også: Solberg: – Giske har en særdeles fantasifull virkelighetsoppfatning

Ønsket fusjon

– Men i 2013 var jeg skeptisk. Mitt primære ønske var å få en fusjon mellom Cermaq inkludert Ewos og Marine Harvest. Her skulle staten sitte inne med nok eierandel til å sikre at selskapet forble på norske hender. Vi var svært nær en løsning, og i ettertid har nok både staten og Marine Harvest tapt på at det ikke ble en fusjon, sier Giske til NTB.

Den sittende regjeringen solgte resten av morselskapet Cermaq høsten 2014 til japanske Mitsubishi.

– Det ville jeg aldri gjort dersom jeg hadde blitt sittende i stolen, sier Giske.

Les også: Trond Giske sier Frp løy i valgkampen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus