FIVH: – Nobelstiftelsen investerer i våpen, tobakk og kull

Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise har sett på Nobelstiftelsens investeringer. Hun er rystet av funnene. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise har sett på Nobelstiftelsens investeringer. Hun er rystet av funnene. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske Nobelstiftelsen har investert i våpen- og tobakksprodusenter, ifølge Fremtiden i våre hender. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag som Nobels fredspris blir delt ut, publiserer NRK en liste over selskaper Fremtiden i våre hender mener Nobelstiftelsen har investert i.

Organisasjonen mener det er sikkert eller sannsynlig at det er investert i selskaper som våpenprodusentene Safran AS, Northtrop Grunman Corp og SAAB AB, tobakksprodusenten British American Tobacco og det sterkt forurensende kullselskapet RWE.

– Det er et paradoks at de deler ut fredspriser for klimaforkjempere og menneskerettighetsaktivister, men også er med på å finansiere det prisvinnerne kjemper mot, sier leder i Fremtiden i våre hender Anja Bakken Riise til NRK.

Oljefondet har tidligere trukket seg ut av investeringer i noen av disse selskapene på grunn av etiske retningslinjer.

Nobelstiftelsen svarer ikke direkte på investeringene i våpen, kull eller tobakk, men forteller NRK at de setter høye krav til etiske problemstillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en ambisjon om å gå for bærekraftige investeringer. Derfor vurderer vi å bruke vår posisjon til å gjøre investeringer i prosjekt som bidrar til positiv utvikling, sier Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Les også: Iranske menneskerettsforkjempere advarer mot å gi fredsprisen til favoritt

– Nobels fredspris viktigere enn på lenge

Norges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris