FIVH: – Nobelstiftelsen investerer i våpen, tobakk og kull

Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise har sett på Nobelstiftelsens investeringer. Hun er rystet av funnene. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise har sett på Nobelstiftelsens investeringer. Hun er rystet av funnene. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den svenske Nobelstiftelsen har investert i våpen- og tobakksprodusenter, ifølge Fremtiden i våre hender. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som Nobels fredspris blir delt ut, publiserer NRK en liste over selskaper Fremtiden i våre hender mener Nobelstiftelsen har investert i.

Organisasjonen mener det er sikkert eller sannsynlig at det er investert i selskaper som våpenprodusentene Safran AS, Northtrop Grunman Corp og SAAB AB, tobakksprodusenten British American Tobacco og det sterkt forurensende kullselskapet RWE.

– Det er et paradoks at de deler ut fredspriser for klimaforkjempere og menneskerettighetsaktivister, men også er med på å finansiere det prisvinnerne kjemper mot, sier leder i Fremtiden i våre hender Anja Bakken Riise til NRK.

Oljefondet har tidligere trukket seg ut av investeringer i noen av disse selskapene på grunn av etiske retningslinjer.

Nobelstiftelsen svarer ikke direkte på investeringene i våpen, kull eller tobakk, men forteller NRK at de setter høye krav til etiske problemstillinger.

– Vi har en ambisjon om å gå for bærekraftige investeringer. Derfor vurderer vi å bruke vår posisjon til å gjøre investeringer i prosjekt som bidrar til positiv utvikling, sier Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Les også: Iranske menneskerettsforkjempere advarer mot å gi fredsprisen til favoritt

– Nobels fredspris viktigere enn på lenge

Norges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært