Norges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris

6. august 1945 utslettet en amerikansk atombombe den japanske byen Hiroshima. I sommer stemte 122 land for et forbud mot atomvåpen i FN. Norges Fredsråd mener en fredspris til kampanjen for et forbud vil legge press på atommaktene og deres allierte som ikke støttet forbudet.
6. august 1945 utslettet en amerikansk atombombe den japanske byen Hiroshima. I sommer stemte 122 land for et forbud mot atomvåpen i FN. Norges Fredsråd mener en fredspris til kampanjen for et forbud vil legge press på atommaktene og deres allierte som ikke støttet forbudet. Foto: Scanpix Sverige / NTB scanpix

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen ICAN bør få årets Nobels fredspris, mener Norges Fredsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampanjen førte til at FN vedtok et forbud mot atomvåpen i sommer, riktignok uten støtte fra atommaktene og NATO-landene, inkludert Norge.

– En fredspris til atomvåpenbevegelsen i år understreker viktigheten av forbudet, og vil sende et sterkt signal til verdenssamfunnet – og da særlig landene som har valgt å stille seg utenfor forbudet, skriver Norges Fredsråd i en pressemelding.

Som nummer to på sin favorittliste har organisasjonen satt den amerikanske varsleren Edward Snowden, den indiske forfatteren og fredsaktivisten Arundathi Roy, og amerikaneren Kahtryn Bolkovac, som varslet om FN-personells innblanding i overgrep og menneskehandel i Bosnia.

Også forfatter og fredsaktivist David Swanson fra USA fortjener fredspris, mener Norges Fredsråd, som videre på listen har kampanjen mot våpenhandel CAAT og den vestafrikanske økonomiske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS. Sistnevnte grep inn og bidro til en fredelig maktovertakelse i Gambia etter presidentvalget i januar. Organisasjonen er også på favorittlisten utarbeidet av direktør Henrik Urdal ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Intervju: Lundestad: – Jeg er veldig skuffet over Suu Kyi

Aktuelt: Nobelstjernene som tapte sin glans