Irland argumenterer mot EUs skattevedtak

Illustrasjonsfoto: David Gray / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: David Gray / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Irland hevder EU krenker landets suverenitet når EU-kommisjonen pålegger landet å kreve inn flere milliarder euro i skatt fra IT-giganten Apple.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et tre sider langt innlegg anklager landets finansdepartement EU-kommisjonen for urettferdig behandling, at den går ut over sin kompetanse og autoritet og at den bryter med Irlands suverenitet i nasjonale skatteanliggender.

Kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet. De har derfor gitt Apple pålegg om å betale 13 milliarder euro ekstra i skatt. Beløpet tilsvarer nærmere 120 milliarder kroner etter dagens kurs. Både Irland og Apple har anket EUs avgjørelse.

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt. Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent. EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte.

Les også:

Irlands parlament støtter Apples skattekamp mot EU

Irland klager på EUs skattevedtak mot Apple

Avtaler skal stoppe Facebooks skatteflukt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden