Meny

Irlands parlament støtter Apples skattekamp mot EU

Irlands statsminister Enda Kenny frykter at EU-kommisjonens skattekrav overfor IT-selskapet Apple kan skremme bort utenlandske investorer. Her er han fotografert i Oslo under Nobels fredspris i 2012. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det irske parlamentet stiller seg bak mindretallsregjeringen og anker EU-kommisjonens bestemmelse om at IT-giganten skal betale 13 milliarder euro i skatt til Irland.

Etter en lang debatt i parlamentet stemte 93 mot 36 folkevalgte onsdag å anke EU-kommisjonens skattekrav overfor IT-selskapet Apple. Kommisjonen avgjorde i forrige uke at Irlands gunstige skattevilkår var å beregne som statsstøtte, som er ulovlig.

Les også:  Redaktør håper på mer skatt for Facebook og Google

Av frykt for å skremme bort utenlandske investorer hevder statsminister Enda Kenny at EU-dommen «ikke kan få bli stående». Han insisterer på at Irland har «fulgt reglene» i sin skattemessige behandling av Apple.

Gerry Adams, lederen for opposisjonspartiet Sinn Féin, var av dem som stemte mot anken.

Les også:  Apple-sjefen raser mot EU-krav: – Politisk pissprat

– Vi ønsker selskaper som Apple i Irland, men det betyr ikke at man skal lukke øynene for skatteunndragelse, sier Adams.

EU-kommisjonens avgjørelse ble møtt med skepsis i Washington, som varsler at den kan skade viktige transatlantiske bånd.

Bakgrunn:  Apple slapp unna med 0,005 prosent skatt

Privatøkonomi
Populært