Solberg: – Britene har fått en god avtale

Statsminister Erna Solberg (H) tror Storbritannias spesialavtale med EU kan få betydning for Norge. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg (H) tror Storbritannias spesialavtale med EU kan få betydning for Norge. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Avtalen som er inngått mellom EU og Storbritannia gir britene gjennomslag på deres viktigste punkter, sier statsminister Erna Solberg. For Norge kan den bety kutt i barnetrygdutgiftene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener de har fått en god avtale, sier Solberg til NTB.

En av tingene britene har fått gjennomslag for, er at barnetrygden som utbetales til EU-innvandrere, skal følge satsene i det EU-landet der barnet bor.

EUs regelverk skal i prinsippet gjelde alle medlemslandene – og også EØS-landet Norge.

– Endringer i EUs eget regelverk betyr at vi kan gjøre lovendringer hos oss, fastslår Solberg.

Bakgrunn: Britisk EU-avtale på plass

Det betyr trolig kraftige kutt i barnetrygden som utbetales til blant andre polske arbeidere i Norge som har familien i hjemlandet. Hvilken formell prosess det blir rundt dette, er imidlertid avhengig av hvordan EU forankrer vedtaket i sitt eget regelverk.

Først sent fredag kveld var den langvarige dragkampen mellom Storbritannia og de andre EU-landene over. Britene hadde fått en ny avtale med EU etter to dager og en lang natt med forhandlinger i Brussel.

Nå er det opp til britiske velgere å avgjøre om Storbritannia skal forbi i EU. Lørdag ble det klart at folkeavstemningen skal holdes 23. juni.

– Dette blir en kamp om følelser, sier Solberg.

Les også: Ingen nåde for Cameron i britiske medier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus