- Vi vil gjøre alt som er nødvendig

Angela merkel (foto: Scanpix)
Angela merkel (foto: Scanpix)

Europeiske toppolitikere skal være i gang med planleggingen av en ny og omfattende hjelpepakke. Denne gangen skal krisen stoppes - en gang for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringene i eurosonen vurderer en hel rekke krisetiltak for å forsøke å få en endelig slutt på gjeldskrisen i Europa.

Ifølge kilder som nyhetsbyrået Bloomberg News har snakket med dreier diskusjonene seg blant annet om en hjelpepakke til Portugal, tilbakekjøp av statsgjeld, lavere rente på nødlån og gjeldsgarantier.

Ifølge nyhetsbyrået vil et nødlån til Portugal kunne beløpe seg til rundt 60 milliarder euro. I tillegg skal det være aktuelt å kjøpe utestående gresk statsgjeld.

Målet er å demme opp for gjeldskrisen som har herjet i de såkalte perifere økonomiene i Europa i snart ett år.

- Vi vil gjøre alt som er nødvendig og alt vil bli diskutert - steg for steg. Tyskland vil gjøre det som er nødvendig for at euroen forblir stabil, sa Tysklands forbundkansler Angela Merkel til journalister i Berlin onsdag.

Presses av markedetPortugal er foreløpig siste land ut i det som nærmest ser ut til å være en serie av markedsdrevne stresstester av de perifere eurosonemedlemmenes økonomi.

Onsdag hentet landet inn 1,25 milliarder euro i en auksjon av statsobligasjoner med fem og ti års løpetid. Renten landet må betale er fortsatt skyhøyt over renten som eksempelvis Tyskland betaler for å låne.

Så langt har portugisiske myndigheter avvist at landet trenger nødhjelp.

Fra før av har både Hellas og Irland mottatt kriselån fra EU.

I tillegg til frykten rundt Portugal, stiller markedsaktørene også spørsmål om sikkerheten i lån til Spania, Italia og Belgia.

Torsdag skal Spania forsøke å låne inntil tre milliarder euro i en auksjon av femårige obligasjonslån. Italia skal hente inn rundt seks milliarder euro i lån som forfaller i 2015 og 2016.

Europas nådeEUs finanskommisær Olli Rehn mener at EU nå må se på rammene for det sentrale krisefondet (EFSF) på 440 milliarder euro.

- Vi må gå gjennom alle muligheter når det gjelder størrelse og innretning av våre finansielle nødmekanismer, sa Rehn på en konferanse i Brussel onsdag.

Dersom EU ikke klarer å rydde opp vil det ifølge Rehn føre til at Europa "vil leve på markedets nåde".

De nye tiltakene skal ifølge nyhetsbyrået Bloomberg diskuteres på finansministermøtet i EU (ECOFIN) i neste uke.

Les også:

Portugal fikk inn pengene

Skjebnedag for Portugal

- Ikke et spørsmål om hvis, men når

Personvernpolicy