Portugal fikk inn pengene

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det ble dyrt for landet å låne 1,25 milliarder euro i markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Portugal solgte statsobligasjoner for 1,25 milliarder euro i en auksjon onsdag. Målet var å hente mellom 750 millioner og 1,25 milliarder euro i auksjonen.

Landet la ut obligasjoner med fem og ti års løpetid med forfall i henholdsvis oktober 2014 og juni 2020.

Høy rente

Portugal solgte tiårsobligasjoner for 599 millioner euro til en rente på 6,716 prosent, melder TDN Finans og viser til tall fra Bloomberg News. I en tilsvarende auksjon i november var renten på 6,806 prosent.

Det ble solgt femårsobligasjoner for 650 millioner euro til en rente på 5,396 prosent. I en tilsvarende auksjon i oktober ble renten på 4,041 prosent.

Det ble gitt bud på 3,2 ganger tilbudt volum for tiåringen, mens buddekningen var på 2,6 ganger for femåringen.

Støttekjøp

På forhånd var det knyttet stor spenning til resultatet av auksjonen. Ifølge Financial Times mener portugisiske myndigheter at en rente på over syv prosent på lån med ti års løpetid ikke vil være bærekraftig for nasjonens økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne uken steg markedsrenten på tirårige statsobligasjoner til over 7,3 prosent. Støttekjøp fra Den europeiske sentralbanken ECB og positive uttalelser fra både Kina og Japan om mulig oppkjøp av gjeld har siden ført til at renten har falt til dagens nivå på rundt 6,75 prosent.

Markedstest

Portugal er foreløpig siste land ut i det som nærmest ser ut til å være en serie av markedsdrevne stresstester av de perifere eurosonemedlemmenes økonomi. Ifjor vår måtte Hellas til slutt be om kriselån fra EU og IMF etter at markedet sendte renten på landets gjeld til skyhøye nivåer. Investorene, som fryktet at Hellas ville misligholde statsgjelden, krevde stadig bedre betaling for å låne ut penger til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifjor høst opplevde Irland en lignende runde med mistro og frykt i markedene. For å stoppe den galopperende renteoppgangen måtte til slutt også irske myndigheter be EUs krisefond om lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppolitikere i EU diskuterer nå en utvidelse av krisefondet.

- Vår høyste prioritet er å bryte den onde sirkelen et ikke-opprettholdbart gjeldsnivå, høy gjeld og lav vekst, skriver EUs økonomikommisær Olli Rehn i Financial Times onsdag.

Han mener EUs sentrale krisefond på 440 millioner euro (EFSF) bør utvides ettersom fondets aktiviteter øker.

Vurderer ny krisepakke

Ifølge det danske nyhetsbyrået Direkt sier to anonyme kilder til Bloomberg News at regjeringene i eurosonen å lansere en redningsakke som skal sørge for at gjeldskrisen avsluttes en gang for alle. Pakken skal ifølge kildene også inneholde hjelp til Portugal på rundt 60 milliarder euro.

Redningspakken skal ifølge nyhetsbyrået diskuteres på finansministermøtet i EU (ECOFIN) i neste uke.

Les mer:

Skjebnedag for Portugal

- Ikke et spørsmål om hvis, men når

Frykten fester grepet