Momsfritaket faller, men tollfritaket kan utvides350-kroner grensen avvikles, men regjeringen foreslår tollfritak på mer

Årets julegavehandel på nett blir siste hvor pakkene som koster mindre enn 350 kroner er momsfrie. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Årets julegavehandel på nett blir siste hvor pakkene som koster mindre enn 350 kroner er momsfrie. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moms- og tollfritaket for netthandel under 350 kroner faller om få måneder, men samtidig foreslår regjeringen å fjerne toll inntil et langt høyere maksbeløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under forhandlingene om statsbudsjettet for inneværende år ble det enighet i regjeringen, med støtte fra KrF, om å avskaffe den såkalte 350-kroners-grensen. Ordningen har gjort at forbrukerne har kunnet handle for 350 kroner i utlandet, og så fått varene tilsendt, uten å måtte betale verken moms eller tollavgift. Avtalen mellom de nå fire regjeringspartiene sier at avgiftsfritaket skal fjernes fra 2020.

Her finner du hele høringen

Det siste er ikke så sikkert. For det krever at Posten og Tolletaten har på plass tekniske løsninger som ivaretar varestrømmen. Ifølge et høringsnotat fra Finansdepartementet krever det mer tid enn som så. Posten har tidligere bedt om å vente med endringen fra 2021, da en løsning EU arbeider med, er på plass. Løsningen innebærer at forbrukerne betaler moms når produktet kjøpes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge forteller at de i Posten nå forbereder ulike scenarier for å være forberedt på hvilke instrukser som kommer i statsbudsjettet om en uke.

Kan bli kaos: Posten frykter hauger av uavhentede småpakker når 350-kronersgrensen ryker

Mer tollfritt

Samtidig som 350-kroner grensen skal avvikles foreslår finansdepartementet å forenkle fortolling av varer kjøpt fra utlandet. Inntil 3.000 kroner foreslås å være tollfritt å handle for i utlandet. Sukkervarer er ikke med.

Leder av finanskomiteen Henrik Asheim (H) understreker at tollfritak på handel under 3.000 kroner ennå ikke er vedtatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Leder av finanskomiteen Henrik Asheim (H) understreker at tollfritak på handel under 3.000 kroner ennå ikke er vedtatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette er et forslag. 350-kroners-grensen er et svar for å komme handelsnæringen i møte og særlig næringsmiddelindustrien. Så store beløp som 3.000 kroner kan dekke varer som ikke produseres i Norge uansett, det er en annen måte å se netthandel i utlandet på, sier leder i Stortingets finanskomité Henrik Asheim (H) til ABC Nyheter. Han legger til at dette forslaget nok vil omtales i statsbudsjettet som kommer i første halvdel av oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store tall: Netthandel i utlandet for over 18 milliarder kom under 350-kronersgrensen i 2017

Peke nese

Hva angår Posten sier Asheim at en del av regnestykket med å avskaffe 350-regelen er at det kommer lavere utbytter fra Posten, som følge av forventet mindre pakkehåndtering.

– Det er naturlig. Dette er et «gi og ta»-regnestykke. Jeg har sett noen fantasitall på hva dette betyr av inntekter, opp mot milliarder. Det er det lite som tyder på at er tilfelle.

– Men all den tid dere i fjor var enige med KrF om å stramme inn, blir ikke dette nye forslaget å peke nese til partiet?

– Alle forslag på høring kommer fra en samlet regjering. Det kommer fra en regjeringskonferanse, sier Asheim. Han opplever at KrF er mer opptatt av de lave beløpene enn det nye forslaget.

KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug understreker at partiet er opptatt av handelsnæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tore Storehaug. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Tore Storehaug. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

«KrF har vore opptatt av å styrke norsk varehandel og det var grunnen til at vi kjempa gjennom fjerninga av 350-kroners grensa. Virke sitt høyringssvar peikar på det same og har gode poeng knytt til tekstiltollen, som må bli vegd opp mot omsyna omtalt i høyringsdokumentaå. Eg ser fram til regjeringa sin konklusjon», skriver Tore Storehaug i en tekstmelding til ABC Nyheter.

Virke karakteriserer forslaget et handikap for norsk næringsliv.

– Vi fikk sjokk da forslaget ble lagt frem. Har politikerne lyst til å ha norsk handel? sier direktør Harald Andersen i Virke Handel til DinSide tidligere i sommer. Han karakteriserer forslaget fra departementet som forbrukerpopulisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite hjelp: Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre

Må hindre kaos

Asheim sier det er viktig å huske at Virke er en interesseorganisasjon, mens regjeringen også har et forbrukerperspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lurt å fjerne 350-kroners-grensen, men om man tror at å fjerne den grensen løser varehandelindustriens største problem, så er det ikke det. Vi ser at måten folk handler på kommer til å endre seg, altså at flere butikker blir utstillingsvinduer, og så handler du varene på nett etterpå. Handelsnæringen står overfor større omlegginger enn denne grensen.

Glede i fjor: NHO gleder seg over at 350-kronersgrensen ryker

– Men hvor sannsynlig tror du det er at Ebay eller Alibaba kommer til å momsregistrere seg i Norge?

– Det er ikke så veldig sannsynlig. Dette er en av måtene å løse dette på.

– Så da blir det opptil forbrukerne å registrere dette?

– Ja, dette er de systemene som må komme på plass. Som Posten jobber med å finne enkle løsninger. De finnes i Sverige og Finland. Problemet er at i Sverige at de gjorde så fort, dermed ble de kaos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener man at vi skal ha denne type barriérer, må det finnes tekniske løsninger som gjør at ikke blir mer byråkrati.

Dagens Næringsliv skriver mandag at nordmenn i løpet av fire år har mottatt 42 millioner småpakker fra Kina som følge av netthandelen. Disse har vært fritatt moms, og frakten har hatt ulandspriser. Ifølge avisen beløper verdien av frakten en kostnadsfordel på 1,5 milliarder kroner i denne perioden.

Altså bidrar også denne ordningen til en skjevhet for norsk handelsnæring.