Kronekursen skjuler dramatisk halvår for oljefondet

Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad har i 2020 vært vitne til de mest dramatiske svingningene i fondets historie.
Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad har i 2020 vært vitne til de mest dramatiske svingningene i fondets historie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aksjemarkedene sank først til bunns på grunn av koronapandemien, så steg de uvanlig mye. Men på grunn av kronekursen har oljefondets verdi knapt endret seg.

Fondet hadde større tap enn noen gang tidligere i første kvartal, mens i andre kvartal ligger det an til at fondet kan oppnå sitt kanskje sterkeste resultat noensinne i internasjonal valuta, melder NRK.

Men målt i norske kroner er verdien av Statens pensjonsfond utland (oljefondet) kun marginalt høyere enn ved utgangen av første kvartal. Kronekursen kollapset nemlig i første kvartal, både på grunn av koronapandemien og oljeprisen. For oljefondet motvirket kronesvekkelsen den kraftige nedturen i aksjemarkedene, slik at den knapt ble synlig på fondets verdi målt i norske kroner. I andre kvartal har krona til gjengjeld styrket seg kraftig, på linje med oljefondet.

– Det har vært et dramatisk første halvår. Vi må tilbake til 1930-tallet for å se så store svingninger som vi har sett nå, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Les også: Nicolai Tangen – Den spandable milliardærens forbannelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært