Fagforbundets landsmøte:

Strid om ny, offentlig pensjon kan gi bruduljer kommende vår

<p>Hvor blir det av arbeids- og sosialministerens oppfølging av ny pensjonsordning i offentlig sektor, utfordrer Fagforbundets leder Mette Nord.</p>
Hvor blir det av arbeids- og sosialministerens oppfølging av ny pensjonsordning i offentlig sektor, utfordrer Fagforbundets leder Mette Nord. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Siden 2009 har en pensjonsreform for offentlig sektor vært en verkebyll. Fagforbundets leder Mette Nord etterlyser bevegelse fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regjeringen inviterte til et arbeid for å komme fram til en nødvendig pensjonsreform for offentlig ansatte. Men plutselig så stoppet det opp, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, til ABC Nyheter.

Under en pause på forbundets landsmøte som pågår denne uka i Oslo, rykker hun ut mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Det er en forutsetning for oss at en pensjonsordning blir del av tariffoppgjøret kommende vår, og at medlemmene gjennom uravstemning skal få lov til å si ja eller nei i et så viktig spørsmål, sier Nord.

En pensjonsreform i privat sektor ble gjennomført fra 2011, mens det ikke har skjedd så langt i offentlig sektor.

– Anniken Hauglie må vise om hun består prøven. Dette er en viktig sak også for arbeidsgiverne, sier forbundslederen og legger til:

– Nå må hun invitere partene til å starte arbeidet med å utforme en ny ordning.

Vi må ikke ha dette midt oppi tariffoppgjøret.

Les også: LO tror ikke Anniken Hauglie vil ha enighet om pensjonsreform

Initiativ – men når?

Mette Nord mener partene punkt for punkt må jobbe seg fram til et utkast, slik at de har med seg sluttproduktet inn i tariffoppgjøret.

Statsråd Hauglie sier på sin side at hun vil innkalle partene i høst. Departementet sluttførte i desember 2015 en rapport om nye pensjonsordninger for ansatte i offentlig sektor.

«Arbeids- og sosialministeren vil høsten 2017 ta initiativ til en avsluttende prosess med partene i arbeidslivet med mål om å komme fram til enighet om en ny offentlig tjenestepensjon.», heter det i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

– Hva kan fagbevegelsen gjøre hvis regjeringen ikke innfrir?

– Vi mener alle er tjent med å komme i gang, svarer Mette Nord.

Hennes nestleder Odd Halgeir Larsen går lenger i P4. Han varsler lange og omfattende streiker til våren dersom det ikke blir enighet om pensjon.

Bakgrunn: Ekspert om regjeringens forslag til ny pensjonsordning: – Alt dette er fordyrende

– Subsidierer de som har god råd

Uroen for framtidas pensjon for Fagforbundets 360.000 medlemmer var et viktig punkt også i forbundlederens åpningstale til landsmøtet mandag.

– Anniken Hauglie sier dette er en altfor viktig sak til å løses en meklingsnatt hos riksmekleren. Det har hun helt rett i. Men, en ny pensjonsordning er altfor viktig til at medlemmene våre skal bli fratatt retten til å si ja eller nei i en uravstemning, sa Nord.
For fire år siden varslet Høyre og Frp-regjeringen at de skulle endre de ansattes pensjonsordning og særaldersgrenser.
– Etter fire år har fint lite skjedd. Derimot har regjeringen valgt å prioritere å gi skattereduksjoner til privat pensjonssparing. Det er en subsidiering av dem som har gode jobber og råd til egen sparing. Det vil vi ha en slutt på, sa Nord.

Les også: Mette Nord: – I mars vippet det dramatisk for fagbevegelsen i Norge

Personvernpolicy