Vill vekst i boligmarkedet

Boligprisene på Østlandet når nye høyder til tross for den svake økonomiske utviklingen i Norge. Folk flest merker stimuleringen bedre enn nedgangen, tror eiendomsmeglerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mai, 1,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Mens boligprisene i oljetunge Stavanger har falt med 7,0 prosent det siste året, har prisene i Oslo steget med 12,8 prosent.

På landsbasis er boligprisene nå 7,3 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

– Dette skjer på tross av de utfordringene vi fremdeles har i norsk økonomi, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til NTB.

Han la fredag fram statistikken for mai og varsler allerede nå at prognosen for prisvekst året sett under ett kommer til å bli oppjustert når den legges fram 5. juli.

Les også: – Det blir dyrere å kjøpe bolig

– Får økt kjøpekraft

Norge har de siste to årene vært inne i en nedgangskonjunktur, men dette ser totalt sett ikke ut til å stanse den eksplosive boligprisveksten.

– Den jevne husholdning i Norge merker stimulansene for å motvirke nedgangskonjunkturen mye bedre enn nedgangskonjunkturen i seg selv, sier Dreyer.

Han viser til lave renter, moderat lønnsvekst og økt sysselsetting. SSB anslår at styringsrenten vil ligge på dagens nivå eller lavere de tre neste årene.

– Bortsett fra i de oljefølsomme fylkene har vi også et fall i arbeidsledigheten. Kjøpekraften er sterkere enn noensinne i veldig mange deler av landet, konstaterer Eiendom Norge-lederen.

Statistikken fra bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak viser at prisene også i Oslo-nære områder som Drammen, Asker, Hamar og Sarpsborg stiger kraftig.

Les også: Eldre ønsker å bytte enebolig med leilighet, men det koster

– Må bygges mer

Dreyer er ikke i tvil om at det begrensede antallet boliger til salgs er en vesentlig årsak til prisveksten. Det er nå 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo enn på samme tid i 2015.

Han ber nå Oslo kommune kjøre opp tempoet i reguleringsprosesser for å få større fart på boligbyggingen.

– Det er stort behov for å stimulere tilbudssiden. Tilstrekkelig boligforsyning i takt med befolkningsveksten er prisdempende, sier han.

– Man må ha fokus på volum i tillegg til kvalitet, noe vi mistenker har vært litt underordnet i målsettingen i Oslo, mener Dreyer.

Han viser til at det er prisdempende å ha nok boliger i markedet, og at det motsatte vil skape eskalerende boligpriser.

Les også: Dyrest å leie bolig i Oslo

Store ulikheter

Også i de øvrige større norske byene Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand har boligprisene vokst sterkt de siste tolv månedene.

Selv om utviklingen i Stavanger fortsatt er svak, ser Dreyer antydning til lys i tunnelen. Én årsak til det er at tilbudssiden er på vei ned.

– Vi tror at korreksjonen nå har skjedd med tanke på prisnivå. Hvis det går videre ned nå, er årsaken at det er mange boliger i markedet som skal selges, sier han.

Også når det gjelder salgstid er de regionale forskjellene svært store. I Oslo tok det i mai i gjennomsnitt 14 dager å selge en bolig – i Stavanger tok det 86 dager.

Personvernpolicy