Solberg: – Ryanair kjører tøft løp

Erna Solberg tror ikke innføringen av passasjeravgiften er grunnen til at Ryanair legger ned basen på Rygge flyplass i Østfold.
Erna Solberg tror ikke innføringen av passasjeravgiften er grunnen til at Ryanair legger ned basen på Rygge flyplass i Østfold. Foto: NTB scanpix

Det er ingen grunn til å legge seg på rygg for Ryanairs krav om å droppe flypassasjeravgiften, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun sår tvil om David O'Briens uttalelser om at innføringen av avgiften er grunnen til at selskapet legger ned basen på Rygge flyplass i Østfold.

– 88 kroner på en flyreise er ikke et grunnlag for et så kapitalsterkt marked til ikke å drive aktivitet på Rygge, sier Solberg.

Hun sier imidlertid hun ikke vil spekulere i hvilke andre årsaker det kan være til Ryanairs beslutning.

– Men jeg mener de kjører et tøft løp. Det har de gjort i mange land, og spørsmålet er om alle land bare skal legge seg på ryggen. Det er det mange land som har valgt å ikke snu i avgiftspolitikken, selv om Ryanair kjører tøft på, sier Solberg.

Hun er kort i sitt svar til O'Briens uttales om at basen vil bestå om avgiften droppes, og levner ham lite håp.

– Avgiften er innført fra i dag av, konstaterer statsministeren.

Rygge: – Avgiften gjør at vi må legge ned

Ledelsen ved Moss Lufthavn Rygge bekrefter at den omstridte flypassasjeravgiften fører til at flyplassen må legges ned.

Avgiften har ført til at Ryanair avvikler sin base på Rygge innen utgangen av oktober.

– Vi har generert tusen jobber og vært en lønnsom flyplass. Avgiften gjør at vi blir borte, sier administrerende direktør Pål F. Tandberg til E24.

Han sier han registrerer at Ryanair åpner for å returnere dersom avgiften blir borte, men ser ikke for seg at det vil skje.

– Nei, jeg tror ikke det, slik statsministeren har uttalt seg.

Bakgrunn: Ryanair: Avgiften er eneste grunn til avviklingen på Rygge

Ryanair-ansatte: – Håper regjeringen snur

Ryanairs beslutning om å avvikle basen på Moss Lufthavn Rygge slår ikke ned som noen bombe hos de ansatte. Nå håper de regjeringen snur i tolvte time.

– Vi har jo vært forberedt på det, men det er jo trist. Vi har håpet at Ryanair ville fortsette å ha base her, men nå er det i hvert fall enda en ting som er avgjort, sier Iselin Blakkestad som er tillitsvalgt for de ansatte, til NRK.

Hun sier det har vært tungt å gå og vente på Ryanairs endelige bekreftelse av planene for rutene i Norge generelt og Rygge spesielt. De har imidlertid fortsatt et håp om at regjeringen vil snu. Ryanair legger all skyld for avviklingen av basen på Rygge på innføringen av den omstridte avgiften.

– De har sagt fra dag én at hvis avgiften blir innført, så forsvinner de herfra. Det er jo på en måte en gledesmelding for oss at skulle regjeringen vrake denne avgiften, så kommer Ryanair tilbake og vi vil fortsatt ha jobbene våre, sier hun.

– Vi får håpe at de ikke står for mye på sitt, og at det ikke er gått for mye prestisje i saken, sier hun.

Personvernpolicy