Statoil kjøper seg opp i Lundin

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil ser på oppkjøpet i Lundin som en langsiktig investering.
Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil ser på oppkjøpet i Lundin som en langsiktig investering. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil har kjøpt 11,9 prosent av aksjene i oljeselskapet Lundin Petroleum. Prislappen er 4,6 milliarder svenske kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Investeringen i Lundin Petroleum vil øke Statoils indirekte eksponering i sentrale felt på norsk sokkel som Johan Sverdrup og Edvard Grieg, opplyser det norske olje- og gasskonsernet.

– Vi ser på dette som en langsiktig investering. Norsk sokkel er ryggraden i Statoils virksomhet, og denne transaksjonen styrker indirekte vår andel av verdiskapingen fra sentrale og attraktive felt på norsk sokkel, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.

Les også: Statoil betalte til senter som trolig ikke er bygget

Attraktiv i krevende tider

Selskapet opplyser at man støtter Lundin Petroleums ledelse, styre og strategi, og understreker at det ikke foreligger planer om å kjøpe seg ytterligere opp i det svenske selskapet. Statoil betegner prisen på 4,6 milliarder svenske kroner som attraktiv.

Olje- og energiminister Tord Lien mener Lundin-kjøpet beviser at norsk sokkel fortsatt er attraktiv, til tross for nedgangstidene i bransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Statoil kjøper en minoritetspost i Lundin Petroleum er et uttrykk for at norsk sokkel er attraktiv, også i krevende tider. Flere mindre selskaper har i løpet av de siste årene gitt et positivt bidrag til utviklingen på sokkelen, sier Lien i en kommentar til NTB.

– Jeg merker meg at det ikke foreligger planer fra Statoils side om en økning av aksjeposten i selskapet, og at Statoil uttrykker støtte til Lundin Petroleums strategi, legger han til.

Les også: Krever svar om Statoil-milliarder i Angola

Firedobling

Det siste tiåret har Lundin Petroleum bygd opp en sterk portefølje både på norsk sokkel, og internasjonalt i Malaysia og Frankrike. Selskapet hadde reserver tilsvarende 187,5 millioner fat oljeekvivalenter ved utgangen av 2014.

Reservebasen ble firedoblet i perioden fra 2002 til 2014. I 2014 produserte selskapet 24.900 fat oljeekvivalenter per dag.

I fjor bokførte selskapet såkalte 2P-reserver (beviste og sannsynlige reserver) tilsvarende 515 millioner fat oljeekvivalenter for full utbygging av Johan Sverdrup, basert på eierandelen på 22,60 prosent.