Statoil betalte til senter som trolig ikke er bygget

Statoil sitt hovedkvarter på Forus utenfor Stavanger. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Statoil sitt hovedkvarter på Forus utenfor Stavanger. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): I 2012 betalte Statoil 281 millioner i sosiale bidrag for å få tilgang til Angolas olje. Pengene skulle gå til blant annet et forskningssenter som ikke har sett dagens lys, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Svaret er enkelt. Senteret eksisterer ikke.» Det skriver Rafael Marques de Morais, en internasjonalt anerkjent angolansk journalist som er redaktør for nettstedet Maka Angola, i en epost til avisen.

Lørdag skrev avisen at flere partier på Stortinget vil ha svar på hvor pengene ble av da Statoil i 2012 betalte 3,1 milliarder kroner i signaturbonus og 281 millioner kroner i kontraktfestede sosiale bidrag for å få lisens til å bore etter olje utenfor Angolas kyst.

Informasjonssjef i Statoil Knut Rostad opplyser til avisen at de har bedt Sonangol, Angolas statlige oljeselskap, om informasjon om fremdriften av teknologisenteret, men vil ikke utdype ytterligere hva de svarte. Han legger til at det er vanlig praksis å gi denne type bidrag for å få oljelisenser.

– I september i fjor offentliggjorde Angolas president at de etablerte en juridisk enhet som et datterselskap av Sonangol, med ansvar for teknologisenteret. Ytterligere spørsmål om senteret må rettes til Sonangol, sier Rostad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus