Meny

Billigste nordsjøolje siden 2009

Illustrasjonsfoto av en plattform på Ekofisk-feltet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag ble ett fat nordsjøolje omsatt for litt over 45 dollar – og nærmer seg det laveste nivået på over seks år.

Oljeprisen har falt jevnt og trutt siden mai, da nordsjøoljen kostet over 67 dollar fatet. Det siste døgnet falt prisen ytterligere.

I løpet av morgentimene og formiddagen svingte prisene mellom bunnoteringen og et høydepunkt på 46,46 dollar, men fredag ettermiddag var prisen nede i 45,20 dollar fatet.

Prisen på både nordsjøolje og amerikansk lettolje er nå faretruende nær å falle under bunnoteringen fra mars 2009. Det er seks og et halvt år siden sist gang et fat nordsjøolje ble omsatt for under 45 dollar fatet.

Prisen på den amerikanske lettoljen stupte igjen da det amerikanske markedet åpnet fredag. Fredag formiddag lå prisen på ett fat lettolje med levering i oktober på 40,29 dollar etter å ha vært nede i 40,11 dollar, bare så vidt høyere enn bunnivået fra mars 2009.


Les også: Fagforbund i harnisk over forslag om kutt i oljesektoren

Bensinprisen holder seg

Synkende oljepriser og stigende bensinpriser gjorde at næringsminister Monica Mæland (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) kalte inn de store bensinstasjonskjedene for en redegjørelse onsdag.

Statsrådene ville vite hvorfor norske forbrukere fortsatt betaler omtrent det samme for en full tank som da bensinprisen var langt høyere.

- Pumpeprisen har ikke falt like mye som råoljeprisen, fordi den internasjonale prisen på bensin ikke har falt like mye. Raffineriene tar seg bedre betalt, sier Inger-Lise Nøstvik i Norsk petroleumsinstitutt til Dagens Næringsliv.

Flere andre representanter for bensinstasjonskjedene som avisen snakket med, peker også på oljeraffineriene som tar seg godt betalt.

Les også: Per Sandberg: – Statoil lurer forbrukerne

Manglende konkurranse

12. august varslet Konkurransetilsynet at de vil se nærmere på bensinstasjonbransjen.

Tilsynet understreker at de ikke tror det foregår ulovlig prissamarbeid, men at «at de fire nasjonale drivstoffkjedene har klart å stilltiende koordinere sin atferd i markedet blant annet gjennom en felles prisoppgang hver mandag og torsdag. Konsekvensen er høyere priser for forbrukerne og høyere bruttomarginer for selskapene.»

Bensinprisen steg med 30 prosent i begynnelsen av juni. Det burde den ikke gjort, ifølge DNB. Deres analytikere mener bensinen burde kostet 15 prosent mindre.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus