Meny

Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten

SMELL ELLER PENGER IGJEN?: Skatteoppgjøret er klart i mars og april, men allerede nå kan du sjekke hvordan du ligger an. FOTO: Skjermdump skatteetaten.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men du bør ha tunga rett i munnen.

Nå er vi igjen kommet til den tiden av året der vi får vite om vi har betalt for mye eller for lite inn til statskassa. Det kan virke avansert å sjekke dette på nettet selv, og mange nøyer seg med å motta brevet i posten i juni med informasjon om hva du får igjen eller må tilbakebetale.

Likevel kan det være smart å gå inn allerede nå og få en viss kontroll over hvordan du ligger an. På nettet kan du i forkant rette opp feilberegninger og unngå at baksmellen slår deg i ansiktet. Kvinneguiden forklarer deg hvordan du går frem for å regne ut om du får igjen på skatten eller om du må betale inn et sviende beløp.

Selvangivelsen blir sendt ut i tre puljer: De som har registrert seg for å få selvangivelsen elektronisk, får den 19. mars. De som ikke har gjort det, får selvangivelsen tilgjengelig på nett 24. mars. For de som ikke bruker internett blir det enda lenger å vente på selvangivelsen. I år blir den sendt ut 7. april.

Men du kan allerede i disse tider selv regne ut om du vil få restskatt eller penger tilbakebetalt. På Skatteetatens nettsider kan du finne et skatteberegningsverktøy som kan være til hjelp for å finne ut av hva du skulle ha betalt i skatt i fjor.

Skattekart: Finn de femti rikeste i alle norske kommuner

Dette gjør du for å sjekke skatten

Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, har oppskriften klar.

– Det enkleste er å gå inn på Skatteetaten sine hjemmesider og velge kategorien for enkel skatteberegning for inntektsåret 2014. Før du gjør det, bør du ha en del opplysninger klare, sier hun til Kvinneguiden.

Hvilke opplysninger du trenger, kommer frem i skatteberegneren underveis, men disse punktene bør du i hvert fall ha på plass:

- Oversikt over totale lønnsinntekter i 2014.- Oversikt over renteutgifter og renteinntekter i 2014. Altså hvor mye renter du har betalt inn på lån du har, eller renter du har tjent på å ha penger i banken. - Verdi på eventuell formue.- Cirka ligningsverdi på bolig hvis du eier egen bolig.- Er du gift eller har samboer må du ha disse opplysningene om partneren din også.

– Hvis du har rett til spesielle fradrag får du også muligheten til å fylle inn dette. Jo mer nøyaktig opplysningene er, jo riktigere blir naturlig nok beregningen, sier Picard.

Denne skatteberegneren regner ut hvor mye du skulle ha betalt i løpet av 2014, men den vet ikke hvor mye du faktisk har betalt. Det kan du se på lønnsoppgaven du får fra arbeidsgiver, eller så kan du spørre lønningskontoret om hvor mye du er trukket gjennom året.

– Resten er nokså enkelt. Har du betalt mindre enn det du skal, får du baksmell. Har du betalt mer, får du penger tilbake, sier forbrukerøkonomen.

Les også: Skattelistene forteller ikke hva man faktisk tjener

Kan forberede baksmellen

Picard sier det er både positive og negative sider med at en kan sjekke alt dette selv over internett.

– Hvis du oppdager tidlig at du kan forvente en baksmell, har du tid til å forberede deg og starte med å spare eller legge til side penger allerede nå. Betaler du det du skylder i skatt innen mai måned, slipper du også renter på restskatten, selv om dette ikke utgjør den store summen, sier hun og fortsetter:

– Den negative siden med dette er derimot at du kan risikere å gjøre en feil. Plutselig er det inntekter du har glemt å registrere eller at du ikke riktig har helt oversikt over alle tallene. Derfor kan det lønne seg å ikke planlegge for store økonomiske utskeielser før du vet hva oppgjøret faktisk blir, råder Picard.

I løpet av mars måned får vi selvangivelsen. Da får du første pekepinn på om du får penger tilbake til sommeren eller ikke.

– Er opplysningene på selvangivelsen din riktig, kan du gå ut ifra at den skatten som er beregnet her også er riktig, forteller forbrukerøkonomen.

Likevel understreker hun at du ikke må ta for gitt at alt stemmer.

– Det er lurt å sjekke alle beløpene nøye og se om du har rett til noen fradrag som ikke er med. Har du mange endringer i selvangivelsen, vil Skatteetaten beregne skatten på nytt ut ifra de nye opplysningene du kommer med. Det endelige svaret kommer da først til sommeren, forklarer hun.

Les også: Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

Vær nøye

Selve skatteoppgjøret blir fordelt utover sommeren og høsten. Første pulje kommer 25. juni, og neste mulighet er 6. august. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Merk at du får oppgjøret tidligst i august hvis du leverer selvangivelsen på papir.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier det er viktig å være nøye når du regner ut om du får restskatt eller penger igjen.

– For å få et så nøyaktig tall som mulig, forutsetter det at du har mottatt alle årsoppgavene du trenger. Noen av disse kommer i posten, mens andre hentes ut på nettet. Lånekassen sender for eksempel årsoppgaven elektronisk. Det er viktig å sjekke at alle oppgavene stemmer, og melde fra eventuelle feil så fort som mulig, sier Reitan til Kvinneguiden.

Når du mottar selvangivelsen din i mars er det viktig å sjekke alle postene.

– Dette er det mange som ikke gjør. Du bør sikre at selvangivelsen er korrekt utfylt, fylle inn det som mangler samt sjekke fradragsmuligheter, sier hun.

Det er nemlig du selv som er ansvarlig for at alle opplysningene er korrekte, også på de feltene som er forhåndsdutfylt.

– Sjekker du ikke selvangivelsen nøye, kan du gå glipp av mange tusenlapper og også bli straffet dersom Skatteetaten oppdager feil eller mangler i ettertid, forteller Reitan.

Her kan du finne ut hvilke skattefradrag du har krav på. Forbrukerøkonomen anbefaler å legge litt tid i dette fordi det kan spare deg for en god del penger.

– Kanskje har du rett til pendlerutgifter? Jobber du langt fra folkeregistrert adresse, kan du ha rett til å få trukket pendlerfradrag fra skatten. Du må reise hjem i gjennomsnitt minst hver tredje uke for å få dette fradraget. Det er sikkert mange som ikke er klar over disse reglene, men det kan være en del å hente her, også for studenter, sier Reitan.

Obs: Denne posten er aldri forhåndsutfylt til tross for at du la inn disse dataene i fjor.

– Sjekk også om renteutgiftene mellom deg og din samboer eller ektefelle er riktig fordelt, at ligningsverdien på boligen stemmer. Andre spørsmål kan være om du har gitt gaver til frivillige organisasjoner, om du har lånt ut penger privat eller om du har solgt aksjer, forteller Reitan.

TILBAKEBETALING: Blir sommeren ekstra god økonomisk? Finn det ut på skatteetatens hjemmesider. FOTO: Thinkstockphotos

Les også: Sjekk årsoppgavene nå - få riktig selvangivelse i mars

Sjekk skattetrekksmeldingen

Presseansvarlig i skatteetaten, Anne Kirkhusmo, sier at det er viktig å bruke riktige begreper.

Skattekortet forteller arbeidsgiver hvor mye skatt som skal trekkes av lønnen. Selvangivelsen kommer i mars/april og skal sjekkes, eventuelt endres, slik at alle relevante opplysninger er inkludert og korrekte. Deretter regner Skatteetaten ut skatten for fjoråret, og du får skatteoppgjøret som forteller hva skatten ble og om du har penger til gode eller må betale restskatt, forklarer hun til Kvinneguiden.

Dersom du kommer til å tjene mer enn 50 000 kroner i år, skal du ha et skattekort. For at riktig skatt skal bli trukket fra lønnen må du sjekke at skattetrekksmeldingen blant annet har riktig forventet inntekt, formue og fradrag.

– Det er viktig at alle på denne tiden av året sjekker om informasjonen i skattetrekksmeldingen er riktig, sier Kirkhusmo.

Det sjekker du HER. Arbeidsgiveren henter deretter skattekortet elektronisk fra Skatteetaten.

Les også:

Slik får du jobben du ikke er kvalifisert for

Introvert? Slik lykkes du med jobbintervjuet

Dette bør du ha peiling på

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no i februar 2015.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år
Siste nytt
21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år
Populært