Skattelistene forteller ikke hva man faktisk tjener

Skattelistene ble publisert fredag morgen, men de forteller ikke alltid hva folk faktisk tjener.
Skattelistene ble publisert fredag morgen, men de forteller ikke alltid hva folk faktisk tjener. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattelistene forteller ikke eksakt hva naboen din tjener. Tallene som presenteres er ofte langt i fra virkeligheten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om mange leser skattelistene med stor interessere, er det viktig å bemerke seg at det er flere forbehold.

Inntekt

Skattelistene viser nettoinntekt etter alle skattefradrag som man har krav på. For de som har høye renteutgifter og stort lån vil dette si at inntekten ser ut til å være vesentlig mindre enn hva den opprinnelige bruttoinntekten er.

Minstefradrag, fradrag for utgifter til barnehager og fradrag for tap ved salg av aksjer eller eiendom er andre eksempler som reduserer inntekten i skattelistene.

Les også: Dette bør du vite før du søker i skattelistene

Med andre ord: Mange kan ha reelle høye inntekter, men den skattbare inntekten som vises i skattelistene er lavere. Man kan også ha hatt en større aksjegevinst eller avkastning kan føre til tallet ligger mye høyere enn den opprinnelige lønnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formue

Også formuestallene forteller ikke alltid sannheten. Dette fordi enkelte formuesobjekter skattemessig ikke verdsettes til virkelig verdi. For eksempel vil din egen bolig bare skattemessig verdsettes til en 25 prosent av virkelig verdi.

Formuetallene er enkelt regnet: Formue minus gjeld. Dermed innebærer det at en stor formue ikke nødvendigvis vises.

En som har 10 millioner i banken og leier bolig vil stå med 7,5 millioner i netto formue. En som eier til 10 millioner, men som har 2,5 millioner i gjeld vil stå med null i formue.

Søk i kartet: Hvem er rikest der du bor?

Skatt

Dette er det mest presise tallet i skattelistene. Det er det faktiske tallet man betaler i skatt, men det må likevel tas med en klype salt. Det kan være slik at skattebetalerne har klaget på likningen, for eksempel fordi fradrag ikke har kommet med.

Kilde: Skatteetaten

Les alt om skatt