Frykter Hellas blir et nytt Russland

Mørke skyer over Zeustempelet i Aten i Hellas (foto: Scanpix)
Mørke skyer over Zeustempelet i Aten i Hellas (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens eiendom på tidenes europeisek billigsalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å redde den skakkjørte greske økonomien skal statlig eiendom legges ut på det som blir et av tidenes største europeiske billigsalg.

Flere frykter at salget går for raskt, og at Hellas kan bli det neste Russland - et gjennomkorrupt land kontrollert av oligarkenes private monopoler, skriver Dagens Næringsliv.

- Selvsagt skal vi streike. Regjeringen har forrådt oss, og vi kan ikke akseptere denne politikken, som bare vil gjøre ting verre, sier den lokale fagforeningslederen Thanasis Panagiotopoulos utenfor Aten til DN.

Hvis planene i Hellas blir vedtatt skal staten i løpet av fem år sikre seg minst 50 milliarder euro, omtrent 390 milliarder kroner, gjennom salg av offentlig eiendom og statlig eide selskaper. Alt fra havner og flyplasser til kasinoer og Europas største lotteriselskap skal under hammeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne gitt til mafiaen

Yannis Varonfakis, professor i økonomi ved Universitetet i Aten, og med sterk tilknytning til det sosialistiske regjeringspartiet Pasok, mener salget vil ha liten effekt og at timingen er elendig.

- Når du selger i et deprimert marked, så vil du ikke få noe særlig penger igjen for det. Regjeringen sier de skal tjene 50 milliarder euro på dette. De skal være fornøyde om de får 15!, sier han og ler sarkastisk. Han mener man like gjerne kunne gitt pengene til mafiaen,

Mange DN har snakket med i Hellas den siste uken mener Hellas kan ende opp med å ligne på Russland, der en liten gruppe oligarker styrer store deler av det private næringslivet gjennom nettopp private monopoler som kom istand under den massive privatiseringen av den russiske økonomien etter Sovjetunionens fall, da institusjonene i landet var for svake til å sikre en transparent og velregulert prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Russland har også Hellas et alvorlig korrupsjonsproblem.

- Alle makroøkonomiske beregninger jeg har gjort, og som jeg har sammenlignet med partnere i banker og analysebyråer, viser at uansett hvor suksessfull privatiseringen er, så vil bnp-til-gjeld-forholdet forbli det samme. Det betyr at før eller siden vil Hellas misligholde gjelden sin. Den gjelden vi kjøper ved hjelp av pengene fra salget vil være totalt verdiløs om en stund uansett, sier professor Varonfakis til DN.

Les også:

Frykter konkurs mer enn striskjorte

Enige om tidenes spareplan

Hellas på kanten av stupet

Kan tape 70 % på gresk krisehjelp

Her er sommerens skjebnedager for Hellas

- Gresk konkurs er uunngåelig

- Det ville bli svarte natta. Det ville bli anarki.

Dette kan skje hvis eller når Hellas faller