Får jeg lavere skatt på firmabil?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pABC Penger svarer på skattespørsmål.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens svar på skattespørsmål fra leserne. Har du et skattespørsmål, send en mail til skatt@abcpenger.no.

Spørsmål 110
Vi skal flytte vekk for et år og skal derfor leie ut leiligheten vår. De som skal leie skal betale 8500 kr/mnd, der 2800 kr går til husleie til borettslaget. Hvor mye ekstra må vi betale i skatt hver måned? Leiligheten står på meg og min samboer, må begge da trekke ekstra skatt? Jeg har hørt at vi kan trekke av hvitevarer som blir stående igjen i leiligheten på skatten, er dette riktig? Og er det evt. noe annet vi kan trekke av på skatten.

Hvis dere leier ut fullt møblert kan dere trekke fra 15 prosent av leieinntekten i møbelslitasje. På årsbasis blir dette 15.300 kroner i fradrag. I tillegg trekker dere fra husleien i borettslaget på 33.600 kroner per år.

Overskuddet blir dermed 53.100 kroner. Dette blir beskattet med 28 prosent. Skatten på utleieoverskuddet blir 14.868 kroner, 7.434 kroner på hver av dere.

Dere er ikke nødt til å øke trekket. Dere kan jo for eksempel betale inn restskatten dere får innen 30. april neste år.

Spørsmål 109
Jeg har en firmabil en Saab 93 verdi kr.350 000,- dette er en firmabil som går over 45000km i jobb pluss at den er 5 år gammel, den skal vel da ned 2 klasser pga over 40 000 kjørte km pr år og 2 klasser ned pga over 3 år gammel. På min lønns og trekkoppgave har jeg bare fått 2 klasser ned, så dette bør vel jeg rettte opp på selvangivelsen min??

Det er flere år siden man opererte med klasser i firmabilbeskatningen. Inntektspåslaget du får av firmabilen er 30 prosent av nybilprisen opp til 249.600 kroner, og 20 prosent på beløpet utover dette. Påslaget blir da på 94.960 kroner.

Men det er riktig som du skriver at du skal få lavere påslag både på grunn av alder og kjørelengde. I begge tilfeller settes påslaget ned med 25 prosent. Netto får du dermed et påslag på 56,25 prosent av nybilprisen. Da blir påslaget bare 53.415 kroner.

Sjekk at det er dette som blir oppgitt i lønns- og trekkeoppgaven din.

Les mer om firmabil. Regn selv hva skatten blir i firmabilkalkulatorene: «Firmabilskatt » og «Firma-eller privateid bil?».

Spørsmål 108
Jeg og min mann er gift på tredje året. Vi har alltid betalt for mye skatt, og har fått en hyggelig overraskelse på vårparten.
Han er i full jobb, jeg jobber halvt, og har halv attføring.
I år hadde all formue havnet på hans selvangivelse, slik at han fikk baksmell på nærmere 20 000. På min var all gjeld ført opp, og jeg har nærmere 30 000 til gode.
Hvorfor har skatteetaten flyttet om på dette?
Jeg har forstått det slik at vi selv kan justere dette på selvangivelsen, men jeg forstår ikke hvorfor det i utgangspunktet ble endret... Det skal sies at det kunne heller ikke ligningsvesenet svare på...

Vi har gjeld på rundt 900 000 tilsammen med bil og hus. Ingen formue.
Vi har også en datter på 7år som er svært syk i perider. Hun har en kronisk sykdom, og vi får ytelse fra Nav hver måned. Dette utgjør 1050 kr. Sykdommen hennes koster oss svært mye, kan dette føres opp på selvangivelsen? Og i så tilfelle, hvilken dokumentasjon kreves?

Ligningsmyndighetene plasserer formuen der den er registrert. Dette skjer automatisk hvert år, selv om dere har flyttet på det året før.

Forflytningen av formuen har ingen betydning, siden dere ikke betaler formuesskatt (dere lignes sammen for formue). Derimot har det betydning at gjelden og derav rentene er ført på den ene. Samlet sett for dere spiller det ingen rolle hvem som har fått rentene oppført på seg.

Trekk fra merutgiftene til sykdommen. Støtten dere får fra NAV skal redusere beløpet dere trekker fra. Nettobeløpet må være 0ver 9.180 kroner for at dere kan trekke fra beløpet.

Les også: Sykdom kan gi skattefradrag

Spørsmål 107
Jeg er samboer og har 2 barn. Min samboer er ansatt i sitt eget as.
Hun har sjelden mulighet for å kunne ta ut full lønn.
Mitt spørsmål er : Hvor lite må hun tjene for at jeg skal kunne skatte i klasse 2.

Hvor mye hun kan tjene for at du skal havne i skatteklasse 2 avhenger også av din inntekt. Men det er uansett ikke det et viktig spørsmål. Det er en helt flytende overgang hva den samlede skatten blir for dere i skatteklasse 1 eller 2. Det er ikke et punkt hvor skatten plutselig blir mye lavere fordi du havner i klasse 2.

Et annet viktig poeng kan være å komme over 1 G i inntekt. Da får hun med seg opptjening i folketrygden slik reglene er i dag.

Spørsmål 106
I oppgave for aksjer og grunnfondsbevis står det oppgitt et beløp under ubenyttet skjermingsfradrag.

Jeg har ikke fått utbytte i 2008. Kan skjermingsfradraget trekkes fra på selvangivelsen?

Nei, dette kan ikke trekkes fra i årets selvangivelse. Du vil kunne benytte det i fradrag på senere års utbytte, eller ved salg av aksjene. Det er riktig nok en begrensning, du kan ikke benytte dette til å øke tapet på aksjene.

Spørsmål 105
Jeg jobbet på Vestlandet fra oktober og ut desember ifjor men var registeret på Østlandet i Folkeregisteret. Jeg leide et rom på Vestlandet, men reiste jevnlig hjem til Østlandet. Kan disse reiseutgiftene trekkes fra?

Ja, du kan trekke fra kostnader til kost, losji, og hjemreise.

Les mer her: Slik sparer pendlere skatt

Spørsmål 104
Jeg fikk igjen ca.12.000 kr på skatten i år, og er jo fornøyd med det. Men har et spørsmål. Vi fikk et barn i 2008, og min kone hadde noe inntekt i 2008 utenom engangsstønaden. Jeg skulle vel gjerne endret skatteklasse, siden jeg i 6 mnd. var den eneste med inntekt i familien? Skulle jeg betalt mindre skatt?

Etter all sannsynlighet skal du skattlegges i klasse 1. Hvis hun hadde inntekt i 6 mnd, vil det lønne seg for dere å bli lignet i skatteklasse 1.

Spørsmål 103
Et spørsmål vedr. fradrag kost og losji.

Jeg er enslig og ukependler , bor i brakke m kokemuligheter. Mottok i 2008 kr 29800,- i diett, har jeg da krav på fradrag når det gjelder kost og losji?

Når kost er dekket får du ikke trekke fra brakkesatsen på 174 kroner per døgn. Så lenge du ikke har dokumenterte losjikostnader, kan du heller ikke trekke fra noe på dette.

Spørsmål 102
Har jeg som student rett til reisefradrag på kr 1,40/km. Reiser ca 80 km daglig.

Studenter har ikke rett til å trekke fra reise til studiested.

Spørsmål 101
Har lest litt om om pendler fradrag, men ikke noe som passer inn for mitt problem.

Har benyttet bobil som bolig i forbindelse med ukependling i 2 år nå, og for 2007 ble det mye krøll med fradrag for bruken av denne.
Har valgt denne løsningen, for da slipper jeg ekstra arbeid med leie av leilighet som jeg kommer mye dyrere ut med.
Skatteetaten mener at jeg ikke kan få fradrag for utgifter til bruken av bobilen, da dette blir å regne som egen vinning da pengene går med til å nedbetale et privat lån.

Det hadde vært greit å høre deres mening om dette.

En bobil bør behandles på lik linje med en camingvogn. Da har du krav på å få trukket fra 52 kroner per døgn i losjikostnader. I tillegg kan du trekke fra kostnader til kost etter hybel/brakke-satsen på 174 kroner per døgn. Andre kostnader du har på bobilen kan du ikke trekke fra.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus