- Bruker for mye oljepenger

Regjeringen foreslår å maksimere handlingsregelen i neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix.
Regjeringen foreslår å maksimere handlingsregelen i neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix.

<pNæringslivets hovedorganisasjon mener regjeringen heller bør jobbe for å få renta ned.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen på vei til Stortinget for å legge frem forslag til statsbudsjett. Foto: Håkon Mosvold/Scanpix.Finansminister Kristin Halvorsen på vei til Stortinget for å legge frem forslag til statsbudsjett. Foto: Håkon Mosvold/Scanpix.

Regjeringen foreslår å bruke 92 milliarder oljekroner i 2009. Det er 14 milliarder mer enn i år.

- Dette er for mye. En så stor bruk av oljepenger neste år vil vanskeliggjøre muligheten til å få renta ned, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk til ABC Nyheter.

Han er bekymret for stagnasjon i norsk økonomi i forbindelse med finanskrisen verden står overfor.

- Pengepolitikken og finanspolitikken må virke sammen. De siste årene har vi hatt renteøkninger fordi man har vært opptatt av å kjøle ned økonomien. Ved å bruke handlingsregelen fullt ut øker etterspørselen i norsk økonomi, og da begrenses mulighetene for rentereduksjoner, sier Brubakk.

Oljefondet

Han mener regjeringen heller burde jobbe for en rask rentereduksjon enn å øke etterspørselen i norsk økonomi ved hjelp av oljepenger, dersom målet er å unngå stagnasjon i økonomien.

Regjeringens forslag om bruk av fire prosent av forventet realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland («oljefondet») vil bety at handlingsregelen brukes fullt ut. I sine tidligere budsjetter har den rødgrønne regjeringen vært mer restriktiv med bruk av oljepengene, melder NTB.

- En rask rentereduksjon ville gi bedrifter og husstander en mindre anstrengt situasjon. Vi mener en slik reduksjon ville virket raskere og bedre, sier Brubakk til ABC Nyheter.

- Alt med måte, men poenget er at vi må passe på at det ikke blir stagnasjon i økonomien.

LO fornøyd

LO-leder Roar Flåthen er på sin side godt fornøyd med regjeringens forslag, og tror ikke det vil føre til høyere rente.

– Snarere tvert imot. Når oljepengebruken ligger innenfor handlingsregelen, er det et ansvarlig budsjett. Sammen med at Norges Bank gjør det de kan på likviditetssiden, kan budsjettet bidra til lavere rente på sikt, sier Flåthen til NTB.

LO-lederen betegner budsjettet som veldig godt.

– Det ser ut til å være et budsjett som legger opp til økt aktivitet i næringslivet og har en god sosial profil. Dette ser bra ut, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) forsikret i sin budsjettale at regjeringen har tatt høyde for de spesielle utfordringene dagens internasjonale økonomiske situasjon stiller Norge overfor, melder NTB.

– Statsbudsjettet for 2009 svarer på dagens utfordringer og forbereder oss på framtiden. Vi følger handlingsregelen for bruk av oljepenger. Budsjettet bidrar til noe høyere etterspørsel i norsk økonomi neste år, og til at ledige hender kan settes inn for å utføre uløste oppgaver, sa Halvorsen.

Les også: Tror på kraftig oljeprisoppgang


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.

Personvernpolicy