Tror på kraftig oljeprisoppgang

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen baserer Nasjonalbudsjettet på at oljeprisen skal kraftig opp. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen satser på at oljeprisen vil stige kraftig de kommende månedene. Gjennomsnittlig oljepris har hittil i år vært 583 kroner per fat. I Nasjonalbudsjettet 2009 legges det til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 585 kroner per fat i 2008.

Her finner du alt om statsbudsjettet.

Med dagens dollarkurs tilsvarer det 94 dollar fatet.

Når oljeprisen legges frem handles Nordsjø-olje til like over 86 dollar fatet etter en oppgang på 2,50 dollar fatet.

Til neste år ventes oljeprisen på 500 kroner per fat i 2009. Med dagens sterke dollar utgjør det 81 dollar fatet.

Oljeprisen er jekket kraftig opp fra Revidert nasjonalbudsjett. Da spådde finansminister Kristin Halvorsen en oljepris på 500 kroner i 2008 og 408 kroner i 2009. Med dagens sterke dollar utgjør det henholdsvis 81 dollar i år og 66 dollar neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Baserer seg på høyere inntekter

Fordi regjeringen satser på at oljeprisen skal opp igjen i fjerde kvartal, økes de forventede oljeinntektene kraftig for i år. I fjorårets Nasjonalbudsjett ventet regjeringen oljeinntekter på 302 milliarder kroner i år. Nå regner finansminister Halvorsen med å få 425 milliarder kroner fra oljevirksomheten - en økning på 40 prosent på ett år. For neste år økes de forventede oljeinntektene - eller Statens netto kontantstrøm som det kalles - fra 332 milliiarder i revidert budsjett til 407 milliarder kroner i det nyeste nasjonalbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavere produksjon

Regjeringen tar også ned produksjonsanslagene for i år og neste år. I Revidert ventet man en produksjon på 240 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter i 2008. Nå er produksjonen for i år tatt ned til 236 millioner. Både olje- og gassproduksjonen ventes lavere. Råolje og NGL-produksjonen tas ned fra 141 til 140 for i år og fra 140 til 139 neste år, mens gassproduksjonen tas ned fra 99 til 96 millioner Sm3 i år og fra 109 til 106 millioner Sm3 neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Endringen i produksjonsanslaget har sammenheng med at aktiviteten ved Snøhvit har vært lavere enn tidligere anslått. Forventninger om økt produksjon av gass gjør at den samlede produksjonen på norsk sokkel anslås å øke de nærmeste årene. For oljeproduksjonen antas produksjonstoppen å være passert, skriver regjeringen i Nasjonalbudsjettet.

Her finner du alt om statsbudsjettet.


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.