- Snubler med regnskogmilliardene

<p>I Kongo er verdens nest største regnskog truet av avskoging. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver. </p>
I Kongo er verdens nest største regnskog truet av avskoging. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver. 

Etter å ha signalisert tre milliarder årlig i fem år til arbeid mot avskoging landet regjeringen i revidert budsjett på kun 225 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 225 millioner kroner er meget skuffende. Det er 7,5 prosent av det beløp som ble signalisert på Bali, nemlig tre milliarder per år i fem år. Det er helt, helt utilstrekkelig i forhold til den giv som er nødvendig internasjonalt på klima- og regnskogsområdet. Det sender et galt signal til regnskogsland, sier Regnskogfondets leder, Lars Løvold, til ABC Nyheter.

Da revidert nasjonalbudsjett for 2008 ble lagt frem torsdag annonserte regjeringen nye midler til tiltak mot avskogning.

225 millioner
- Vi setter av nye 225 millioner kroner for å redusere avskogingen i utviklingsland. Satsingen kommer dermed opp i totalt 400 millioner kroner i år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Les også: - En skandale

Avskoging står for omkring 20 prosent av det totale klimagassutslippet. Norge signaliserte ved klimakonferansen på Bali i desember 2007 at landet ville bevilge inntil tre milliarder kroner årlig i fem år, altså 15 milliarder til sammen, til arbeid mot slik avskoging.

Tanzania
Så langt har Jens Stoltenberg inngått en avtale om et samarbeidsprosjekt med Tanzania. Avtalen ble inngått under Statsministerens besøk der i april. Norge skal bidre med 500 millioner over fem år, ifølge Miljøverndepartementet. I tillegg er Norge i dialog med Brasil og Kongo.

- Det er ekstremt viktig at regjeringen står fast på at den totale summen til dette arbeidet skal være 15 milliarder over fem år, sier Løvold i Regnskogfondet.

- De har signalisert inntil tre milliarder årlig i fem år, man kan ikke nå begynne å undergrave dette løftet. Dette er å snuble i starten.

Klimaforliket
Regnskogsmilliardene var en del av klimaforliket mellom regjeringen og størsteparten av opposisjonspartiene.

- Så langt har opposisjonen, med unntak av Frp, støttet regnskogmilliardene. Slik sett bør ikke et eventuelt regjeringsskifte i 2009 påvirke satsningen, sier Løvold.

Satsingen blir finansiert ved en økning i bistandsbudsjettet og skal administreres av en prosjektgruppe ledet av Hans Brattskar. Det er budsjettert med 12 millioner av potten til drift av gruppen i år.

-Tomme løfter
Også Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund er skuffet over revidert budsjett.

- Fattige regnskogland er lei av tomme pengeløfter fra de rike landene, sier han og Løvold i en felles pressemelding.

Men i Miljøverndepartementet er de fornøyde med satsningen.

- Vi er avhengige av å få på plass gode og standardiserte måle- og arbeidsmetoder som bidrar til økonomisk og sosial utvikling for befolkninga i skoglandene, sier Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i Miljøverndepartementet til ABC Nyheter.

Les også: Dette var en regnskog

Oppdatert med kommentar fra Naturvernforbundet og Miljøverndepartementet.

Personvernpolicy