Kilder: Trump godkjente hemmelige påvirkningsoperasjoner i Kina

Ifølge kildene var det i 2019 Trump ga grønt lys til CIA. Samme år møtte han Kinas president Xi Jinping under G-20-møtet i Osaka i Japan.
Ifølge kildene var det i 2019 Trump ga grønt lys til CIA. Samme år møtte han Kinas president Xi Jinping under G-20-møtet i Osaka i Japan. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet skal ha vært å vende den kinesiske befolkningen mot regimet i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder knyttet til det amerikanske statsapparatet nyhetsbyrået Reuters har snakket med hevder Donald Trump satte i gang påvirkningsoperasjoner i Kina i 2019.

Ifølge kildene tillot Trump etterretningstjenesten CIA å danne en liten gruppe etterretningsansatte å drive den hemmelige operasjonen.

Her kan du lese mer om USA!

Skulle bidra til mer misnøye

Påvirkningsoperasjonen skal ha vært rettet mot den kinesiske befolkningen generelt. Målet skal ha vært å gjøre en innsats for å få kinesiske borgere å vende det kritiske kinnet til landets president Xi Jinping og resten av det autoritære styret.

I den hemmelige operasjonen skal CIA-gruppen ha benyttet seg av falske brukere på sosiale medier for å spre negativt innhold om den kinesiske regjeringen.

Påstander om korrupsjon og at medlemmer av kommunistpartiet gjemte ulovlig anskaffede penger i utlandet var blant historiene som ble formidlet av gruppen i kinesiske sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Overgir seg: – Overlevde «kjøttkverna»

– Vi ville at de skulle jakte spøkelser

Ifølge kildene skulle operasjonen også bidra til paranoia i den kinesiske staten føre til økt ressursbruk.

– Vi ville at de skulle jakte spøkelser, sier én av dem til Reuters.

CIA-gruppen skal samtidig ha lekket etterretningsinformasjon til utenlandske medier.

Påvirkningsoperasjoner

Under den amerikanske valgkampen i 2016 ble Russland beskyldt for å stå bak påvirkningsoperasjoner i sosiale medier for å oppnå et ønskelig valgresultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vant valget mot demokratenes Hillary Clinton.

Tidligere denne uken ble USAs etterretningsorganisasjoner sin samlede trusselvurdering for 2024 offentliggjort. I rapporten advares det om at Kina trolig lar seg inspirere av Russland.

Ifølge trusselvurderingen kan Kina blant anet bruke sosiale medier og kunstig intelligens for å påvirke USA og presidentvalget som finner sted i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina har som mål å så tvil om amerikanske ledere, undergrave demokratiet og utvide Beijings innflytelse, heter det i rapporten.

Under mellomvalget i 2022 ble det blant annet meldt om Tiktok-kontoer som rettet seg mot politikerer på både republikansk og demokratisk side. Kontoene skal ha vært styrt av kinesiske myndigheter.