Atomvåpen: Slik vurderer amerikanerne den russiske trusselen

I forbindelse med en militærøvelse i 2022 delte det russiske forsvarsdepartementet bilder og video fra en oppskytning av det interkontinentale ballistiske missilet Yars.
I forbindelse med en militærøvelse i 2022 delte det russiske forsvarsdepartementet bilder og video fra en oppskytning av det interkontinentale ballistiske missilet Yars. Foto: Sergej Bobylev / Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs etterretningstjenester mener Russland vil fortsette å utvikle langtrekkende missiler med kjernefysisk kapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Moskva ser på sine kjernefysiske kapasiteter som nødvendige for å opprettholde avskrekking og nå sine mål i en eventuell konflikt med USA og Nato.

Det står skrevet i USAs etterretningsorganisasjoners samlede trusselvurdering for 2024. I vurderingen påpekes det at Russlands regner atomarsenal sitt som den fremste garantien for landets avskrekkingsevne.

Trusselvurderingen ble delt med offentligheten denne uken.

Her kan du lese mer om Russland!

– Fortsetter å skape bekymring

Det har gått over to år siden Russland og landet president Vladimir Putin gikk til fullskala krig i Ukraina. Invasjonen, som trolig har vart mye lenger enn Kreml først regnet med, har kostet flere titusener russiske soldater livet og ført til tap av store mengder militært materiell.

Krigen er ikke lenger like dynamisk, og det begynner å bli lenge siden frontlinjen beveget seg drastisk. Samtidig har Ukraina begynt å angripe mål på russisk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russlands manglende evne til å oppnå raske og avgjørende seiere på slagmarken, kombinert med ukrainske angrep i Russland, fortsetter å skape bekymring for at Putin kan komme til å bruke atomvåpen, heter det i den amerikanske trusselvurderingen.

Samtidig påpekes det at Russland trolig ikke en ønsker en direkte militær konflikt med USA og Nato.

Se video: – Sannsynligvis en dobbeltgjenger

USA: Utviklingen fortsetter

Russland er landet med flest atomstridshoder i sitt arsenal. Federation of American Scientists regner med at Russland totalt har tilgang til 5.580 atomstridhoder per mars 2024. 1.200 er ventet bli demontert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den amerikanske trusselvurderingen hevdes det at Russland kommer til å fortsette å utvikle ikke-konvensjonelle våpen.

– Moskva vil fortsette å utvikle langtrekkende missiler med kjernefysisk kapasitet og undervannsvåpen som kan trenge gjennom eller omgå det amerikanske missilforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiesoldater og cyber

Leiesoldater har spilt sentrale roller i Russland krig i Ukraina. I det mye omtalte slaget om Bakhmut som endte med russisk seier i mai i fjor skal ha vært Wagner-gruppen som sto for hovedstyrken.

Wagner-guppens rolle har blitt kraftig redusert etter opprøret i juni 2023.

Amerikansk etterretning tror Russland kommer til å fortsette å bruke leiesoldater i Ukraina. Det ventes også at landet kommer til å benytte seg av leiesoldater i påvirkningsoperasjoner i Afrika og Midtøsten.

I den amerikanske trusselvurderingen påpekes det også at Russland opprettholder sin evne til å kunne ramme kritisk infrastruktur med cyberangrep. Dette skal også gjelde undervannskabler og industri, både i USA og andre land.