Tallet på nordkoreanske avhoppere har nesten tredoblet seg

Mennesker står i kø på en jobbmesse for nordkoreanske avhoppere i Seoul, Sør-Korea.
Mennesker står i kø på en jobbmesse for nordkoreanske avhoppere i Seoul, Sør-Korea. Foto: Anthony Wallace / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet nordkoreanske avhoppere som kom inn i Sør-Korea, nesten tredoblet seg i 2023, opplyser sørkoreanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement registrerte 196 avhoppere som kom inn i landet i fjor. Flere av avhopperne er nordkoreanske borgere som er bedt om å returnere etter å ha bodd i utlandet, ifølge CNN.

Les flere saker fra Nord-Korea her!

– Mange må ha funnet det uakseptabelt etter å ha opplevd hvordan det var å leve i den frie verden, og vite at økonomiske forhold forverret seg ytterligere og den indre kontrollen ble styrket i Nord-Korea, hevder en representant fra departementet.

Mer enn halvparten var i alderen 20-30 år, og rundt 84 prosent var kvinner eller jenter, ifølge den sørkoreanske myndigheters tall.

Se video: Går berserk bak rattet: – Herregud!

Gjenopptok flygninger

Nord-Korea stengte grensene sine i 2020. Bare 63 avhoppere kom inn i Sør-Korea i 2021, og 67 i 2022. Før pandemien var tallene betraktelig høyere. 1047 avhoppere ankom i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel regnes økningen som betydelig.

I 2023 begynte Nord-Korea å åpne grensene igjen ved å tillate borgere som bodde i utlandet å returnere, og gjenoppta internasjonale flygninger til visse land, inkludert Kina og Russland. Det kan virke som returer ikke nødvendigvis har vært populært.

Omtrent 10 av dem som i fjor ble registrert i Sør-Korea blir beskrevet som en del av nordkoreansk elite. Det er det høyeste antallet av denne gruppen siden 2017, ifølge departementet. Dette inkluderer diplomater, andre tjenestemenn og studenter basert utenlands som ble bedt om å returnere i fjor, sier representanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misnøye

Grunnene som ble oppgitt flest ganger i 2023 var misnøye med Kim Jong-uns regime, etterfulgt av mangel på mat.

I Nord-Korea opplever millioner av innbyggere ekstrem fattigdom. Samtidig nyter landets øvre elite, inkludert høytstående regjeringsmedlemmer og deres familier, tilsynelatende privilegier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette inkluderer tilgang til luksuriøse goder som aircondition, kaffe og til og med smarttelefoner.

Krysser flere grenser

Den strengt bevoktede grensen som deler Koreahalvøya i to gjør at de fleste avhopperne som kommer til Sør-Korea, flykter gjennom andre land.

Mange avhoppere drar nordover til grensen til Kina, og krysser Yalu-elven som skiller de to landene. Etter å ha kommet inn i Kina, krysser mange grensen ulovlig til Laos eller Myanmar og drar til den sørkoreanske ambassaden i disse landene, eller fortsetter til Thailand.

Kina, en nær alliert av Pyongyang, betrakter ikke nordkoreanske avhoppere som flyktninger, men ser dem i stedet som ulovlige økonomiske migranter. I henhold til en grenseavtale med Nord-Korea, deporteres de med tvang tilbake.

Når avhopperne returneres til Nord-Korea, konfronteres de med potensiell tortur, seksuell vold, tvangsarbeid, fengsling i politiske, eller til og med henrettelse av nordkoreanske staten, ifølge aktivister.