Lukasjenko: Atomvåpenforsendelser fra Russland er fullført

BelarusŽ president Aleksandr Lukasjenko har sagt at atomvåpnene skal fungere som avskrekkingsmiddel. Arkivfoto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
BelarusŽ president Aleksandr Lukasjenko har sagt at atomvåpnene skal fungere som avskrekkingsmiddel. Arkivfoto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

BelarusŽ president Aleksandr Lukasjenko sier at Russland har fullført forsendelsene av taktiske kortdistanse-atomvåpen til landet hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomvåpnene var på plass i Belarus i oktober, uttalte Lukasjenko på et møte i St. Petersburg i Russland mandag.

Han oppga ingen detaljer om hvor mange våpen det er snakk om eller hvor i Belarus de er utplassert.

Taktiske atomvåpen er utviklet til bruk på slagmarken. De har kort rekkevide og lav ytelse sammenlignet med kraftigere atomstridshoder som plasseres på langdistanseraketter.

Russiske myndigheter har tidligere uttalt at Moskva skal ha kontroll over atomvåpnene som sendes til Belarus.

Se video: Putin satt ut av «dobbeltgjenger»

Lukasjenko har sagt at utplasseringen av atomvåpen I Belarus skal fungere som avskrekking overfor nabolandet og Nato-medlemmet Polen. Polen har bistått de to landenes felles naboland Ukraina med militær, humanitær og politisk støtte til Ukrainas kamp mot Russlands invasjon.

Russiske styrker utplassert i Belarus tok seg over grensen til Ukraina på starten av krigen, men belarusiske styrker skal ikke ha deltatt.