Putin på plass i Kasakhstan – flere ledere besøker regionen

Vladimir Putin er torsdag på besøk i Kasakhstan. Russland har tradisjonelt sett på Sentral-Asia som en del av sin interessesfære, men også andre land har fått øynene opp for regionen. Blant annet deltar Tyrkias og irans presidenter på et toppmøte i Usbekistan denne uken. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB
Vladimir Putin er torsdag på besøk i Kasakhstan. Russland har tradisjonelt sett på Sentral-Asia som en del av sin interessesfære, men også andre land har fått øynene opp for regionen. Blant annet deltar Tyrkias og irans presidenter på et toppmøte i Usbekistan denne uken. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin er torsdag på reise i Kasakhstan. Også presidentene i Tyrkia og Iran er på besøk i Sentral-Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tidligere sovjetrepublikkene i regionen har sett seg om etter nye forbindelser etter at Russlands stjerne har falmet i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Russland har tradisjonelt sett på Sentral-Asia som en del av sin interessesfære, men i det siste er det flere land som har fattet interesse.

Likevel snakket Putin og hans kollega og vert, Kassym-Jomart Tokajev, varmt om forholdet mellom de to landene før besøket.

– Vårt strategiske partnerskap er fremtidsrett, sa Putin, mens Tokajev hyllet «en allianse med en rik fortid og strålende fremtid».

Kina har også vokst fram som en viktig partner i regionen, ikke minst med infrastruktursatsingen Belte- og veiinitiativet. Nylig var Frankrikes president Emmanuel Macron i Kasakhstan, og EU og USA er blant dem som har fått øynene opp for de kystløse landene midt i Eurasia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Putin-stikk til Vesten: – Jo mindre søppel, jo bedre

Det har også Tyrkia og Iran, og denne uken er det ventet at de to landenes presidenter skal delta på et økonomisk toppmøte i Usbekistan. I tillegg til Recep Tayyip Erdogan og Ebrahim Raisi er Pakistans statsminister Anwaar-ul-Haq Kakar og flere sentralasiatiske ledere ventet til møtet. For flere av dem er Pakistan en interessant mulighet til å få adgang til havet.

Krigen i Gaza kan fort bli tema på møtet, men står ikke på dagsordenen. Den er i stedet preget av samtaler om handel, humanitært samarbeid og transport.