Storstilt russisk marineøvelse i Arktis

I mai i fjor offentliggjorde Russlands forsvarsdepartement bilder som skal vise en hypersonisk Zircon-rakett som avfyres fra fregatten Admiral Gorsjkov i Barentshavet.
I mai i fjor offentliggjorde Russlands forsvarsdepartement bilder som skal vise en hypersonisk Zircon-rakett som avfyres fra fregatten Admiral Gorsjkov i Barentshavet. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har startet en stor militærøvelse i Arktis. Øvelsen skal teste samarbeidet mellom sjø-, luft og bakkestyrker og er ventet å vare i flere dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1.800 soldater, et titall skip og 40 fly og helikoptre deltar i øvelsen. Den russiske nordflåten, som har sin hovedbase i Murmansk, sier øvelsen i hovedsak handler om beskyttelse av «sikkerheten til Russlands handelsflåte og sjøruter som Nordøstpassasjen».

Øvelsen omfatter 16 scenarioer i 9 regioner, fra Murmansk i vest til Tsjukotka lengst i nordøst mot Beringstredet, skriver The Barents Observer.

Nordøstpassasjen følger Russlands nordlige kyst. Klimaendringene har bidratt til å gjøre denne snarveien mellom Atlanteren og Stillehavet mer egnet til kommersiell skipsfart, og farvannet har dermed også blitt strategisk og økonomisk viktigere.

For Russland kan Nordøstpassasjen gjøre det lettere å eksportere råvarer produsert i de nordligste delene av landet, blant annet naturgass.