Filippinene og USA med storstilt militærøvelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinene og USA har startet sin største felles militærøvelse noensinne, da de mangeårige allierte forsøker å motvirke Kinas økede tilstedeværelse i regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 18.000 soldater deltar i den årlige øvelsen, som har fått navnet Balikatan, eller «side om side», på filippinsk. Antallet soldater er nærmest doblet siden forrige øvelse i fjor.

Årets øvelse vil for første gang omfatte bruk av skarpe skudd i Sør-Kinahavet, som Kina nesten i sin helhet gjør krav på. Det er også første gang USA og Filippinene har felles militærøvelse siden Ferdinand Marcos jr. tok over som president i øystaten.

Kort tid etter øvelsens start skal Filippinenes forsvars- og utenriksministre møte sine kollegaer på et møte i Washington.

USA skal etter planen etablere fire nye militærbaser på Filippinene, i tillegg til fem som allerede er avtalt. Men de får ikke bruke basene til offensive formål, ifølge Marcos.

Øvelsen kommer i kjølvannet av en tre dager lang kinesisk militærøvelse som simulerte målrettede angrep og blokader av Taiwan.