Nær Putin-alliert: Vesten prøver å slette Russland fra kartet

Nikolaj Patrusjev, leder for Russlands sikkerhetsråd, under et møte med president Vladimir Putin og militære ledere i Moskva før jul.
Nikolaj Patrusjev, leder for Russlands sikkerhetsråd, under et møte med president Vladimir Putin og militære ledere i Moskva før jul. Foto: Sergey Fadeichev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vesten forsøker å splitte Russland og slette landet fra det politiske verdenskartet, hevder Nikolaj Patrusjev, lederen for det russiske sikkerhetsrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I møte med voksende militære trusler er det viktig for oss å ha væpnede styrker og spesialstyrker som gjør at Russlands motstandere ikke engang kan tenke på å gå i kamp med oss, sier Patrusjev til avisen Argumenti i Fakti.

Han mener også at krigen i Ukraina reelt sett er en militær konflikt mellom Russland og Nato.

– Hendelsene i Ukraina er ikke et sammenstøt mellom Moskva og Kyiv. Dette er en militær konfrontasjon mellom Russland og Nato, først og fremst USA og Storbritannia, sier Patrusjev.

Nato: Russland den største trusselen

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere avvist at Nato har truet Russland. Samtidig har forsvarsalliansen utpekt Russland som den største trusselen mot «fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

Mange av landene i Nato har gitt omfattende støtte til Ukrainas forsvarskamp mot de russiske styrkene som invaderte landet for snart et år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikolaj Patrusjev er tidligere etterretningsoffiser og leder for den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Han har kjent president Vladimir Putin helt siden 1970-tallet.

Vurderer å gi tyngre våpen til Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lenge ønsket seg tunge moderne stridsvogner. Men Nato-landene har nølt med å gi Ukraina for kraftige våpen for å unngå å bli sett på som aktive parter i krigen.

Russlands president Vladimir Putin har flere ganger advart vestlige land mot konsekvensene av å hjelpe Ukraina på slagmarken.

Mandag meldte imidlertid den britiske TV-kanalen Sky News at Storbritannia vurderer å gi ti stridsvogner av typen Challenger 2 til Ukraina. Det er en britiskprodusert stridsvogn med 120 mm kanon.

I forrige uke kunngjorde både USA, Tyskland og Frankrike at de vil sende stormpanservogner til Ukraina.

– Jeg mener det er en riktig beslutning. Det er en løpende diskusjon blant Nato-land om innretningen på den militære støtten. Men vi må huske på at dette er en angrepskrig, sier Jens Stoltenberg.