Slik straffes russere som nekter å kjempe i Ukraina

Noen russere nekter å returnere til frontlinjene av moralske grunner, mens for andre ligger det en logisk forklaring bak, ifølge Elena Popova. Hun jobber for den ikke-statlige russiske organisasjonen Movement of Conscientious Objectors, som hjelper totalnektere.
Noen russere nekter å returnere til frontlinjene av moralske grunner, mens for andre ligger det en logisk forklaring bak, ifølge Elena Popova. Hun jobber for den ikke-statlige russiske organisasjonen Movement of Conscientious Objectors, som hjelper totalnektere. Foto: Olga Maltseva / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldaten trodde aldri hans eget land ville behandle ham på denne måten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere russiske soldater har tidligere uttalt seg om hvordan de blir sendt i krig med manglende trening og krigserfaring.

Det har kommet flere meldinger om soldater som nekter å kjempe for Russland, og Russland skjerpet i september straffen for soldater som overgir seg frivillig, og dem som nekter å krige. Desertører risikerer opptil ti års fengsel.

– Hva om jeg nekter?

Da sønnen til russiske Sergej ble sendt til Ukraina for å kjempe i Russlands krig, tryglet faren sønnen om å ikke dra.

– Du har slektninger der. Bare nekt, sa Sergej til sønnen Stas.

Men Stas var fast bestemt på å dra. Han mente det var rett.

For å beskytte de to familiemedlemmenes identitet, benyttes ikke deres ekte navn. BBC har blitt invitert inn i Sergejs hjem, hvor han forteller sin og sønnens historie.

Etter Stas hadde dratt til Ukraina, gikk det litt tid, så fikk Sergej tekstmeldinger fra sønnen hvor han spurte hva som ville skje dersom han nektet å kjempe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En «annen type» russiske soldater

Ifølge Sergej var det en vanskelig avgjørelse for Stas å ta, men faren sto fast på at det var dette han måtte gjøre.

– Dette er ikke vår krig. Det er ikke en krig om frigjøring, sa Sergej til Stas.

Faren reiste til frontlinjene flere ganger for å få sønnen sin utskrevet fra den militære operasjonen. Han nærmest bombarderte russiske offentlige tjenestemenn, aktorer og etterforskere med henvendelser for å få hjelp.

Til slutt nådde han gjennom. Stas ble sendt tilbake til Russland, og avslørte for faren hva som hadde skjedd med ham etter han nektet å kjempe. En «annen type» russiske soldater hadde prøvd å tvinge ham til å kjempe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kreml har avskrevet at flere av deres soldater er misfornøyde og motvillige til å delta i krigen. Foto: Alexandr Bogdanov / AFP
Kreml har avskrevet at flere av deres soldater er misfornøyde og motvillige til å delta i krigen. Foto: Alexandr Bogdanov / AFP

Dødsfrykt

Da sønnen og flere av hans medsoldater bestemte seg for å nekte, ble de fratatt våpnene sine, og plassert under væpnet overvåking.

– De banket ham. De tok ham med ut, som om de skulle skyte ham. De fikk han til å ligge på bakken, og ba ham telle til ti. Han nektet, så de slo ham i hodet gjentatte ganger med en pistol. Ansiktet hans var tilgriset av blod, forteller pappa Sergej.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trodde aldri mitt eget land ville behandle meg på denne måten, skal Stas ha sagt ifølge faren.

– Umenneskelig

BBC har også snakket med en kvinne de kaller Oxana om hennes sønn, Andrej. Andrej var løytnant i hæren, og skal ha stoppet å krige. Ifølge moren skal sønnen ha blitt plassert i varetekt, fordi han nektet å følge ordre. Herfra skal han ha kontaktet moren, og fortalt at han nektet å lede mennene sine inn i en sikker død.

Vladimir Putin og Kreml har avskrevet at flere av deres soldater er misfornøyde. Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / AP / NTB / NTB
Vladimir Putin og Kreml har avskrevet at flere av deres soldater er misfornøyde. Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / AP / NTB / NTB

Ifølge Oxana, skal sønnen og fire andre soldater ha blitt plassert i en kjeller. Nå er de fem soldatene savnet, og ingen har sett dem på fem måneder.

Så fikk Oxana høre at bygningen sønnen hennes befant seg i, hadde blitt bombet, og ingen levninger var funnet.

– Det er absurd. Måten sønnen min ble behandlet på er ikke bare ulovlig, det er umenneskelig, sier Oxana til BBC.

Putin: – Bare tull

Noen russere nekter å returnere til frontlinjene av moralske grunner, mens for andre ligger det en logisk forklaring bak, ifølge Elena Popova.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun jobber for den ikke-statlige russiske organisasjonen Movement of Conscientious Objectors, som hjelper totalnektere.

Ifølge Popova nekter flere russiske soldater å kjempe fordi de har fått sin dose av frontlinjen. En annen grunn er måten soldatene blir behandlet på.

– De har lagt ned timevis i grøfter, kalde og sultne, og når de kommer tilbake til kommandørene sine, blir de skreket til, sier Popova.

Kreml har avskrevet at flere av deres soldater er misfornøyde. Tidligere denne måneden omtalte Russlands president, Vladimir Putin, det hele som «tull og falske påstander».