Mange russere vet trolig ikke at de er i krig med Ukraina

Russland-ekspert Atle Grønn mener det er troverdig at de russiske soldatene den ukrainsk sikkerhetstjenesten deler videoer av, faktisk ikke visste hva de var med på da de invaderte Ukraina. Sannsynligvis har de blitt ført bak lyset når det gjelder Putins hensikter.
Russland-ekspert Atle Grønn mener det er troverdig at de russiske soldatene den ukrainsk sikkerhetstjenesten deler videoer av, faktisk ikke visste hva de var med på da de invaderte Ukraina. Sannsynligvis har de blitt ført bak lyset når det gjelder Putins hensikter. Foto: Anatolii Stepanov / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere videoer hevder å vise russiske soldater som forteller at de ikke visste hva de var med på. Troverdig mener Russland-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har fått massiv kritikk og flere strenge sanksjoner mot seg etter at de i forrige uke invaderte nabolandet Ukraina.

Hele den vestlige verden har fordømt angrepet, og står samlet sammen bak en rekke sanksjoner som blant annet skal ramme Putin og hans nærmeste direkte.

Sanksjonene har også ført til at den vanlige russeren kjenner det. Som en reaksjon på at landets valuta rubel falt med 30 prosent mandag, økte den russiske sentralbanken styringsrenten med 20 prosent.

Tirsdag ble det også kjent at Visa og Mastercard utestenger russiske bankkort.

Trolig ikke stort press på regimet

Det har også blitt rapportert om flere massearrestasjoner etter antikrigsdemonstrasjoner i Russland.

Likevel sa professor i statsvitenskap ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, Jo Jakobsen, til ABC Nyheter mandag at vesten konsekvent har misforstått Putins og regimets støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den liberale motstanden i Russland utgjør et lite mindretall av befolkningen, gjerne konsentrert i de større byene. Denne motstanden har blitt håndtert greit av regimet, sa Jakobsen.

Derfor tror ikke Jakobsen at Putin er under så stort press på hjemmebane som det kan se ut som i media.

Deler videoer av russiske soldater

Flere medier, blant annet VG, har meldt om at det russiske medietilsynet beskylder medier som bruker ordene «krig», «angrep» og «invasjon» om det som foregår i Ukraina, for å spre falske nyheter.

Spørsmålet om hva russerne i Russland faktisk får med seg av informasjon fra hva som foregår i Ukraina har også kommet opp på grunn av videoer delt av den ukrainske sikkerhetstjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På sin Facebook-side har de lagt ut videoer som angivelig skal være av russiske soldater tatt til fange av det ukrainske militæret. De russiske soldatene forteller at de ikke vil kjempe, og at de ikke ble fortalt at de skulle invadere landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en video ser man også en soldat som angivelig ringer hjem til sin mor og forteller at han ikke er på treningsleir, men at han har deltatt i en krig i Ukraina.

– Mamma, jeg er i Ukraina. Det er en virkelig krig her

Spekulasjonene om at de russiske soldatene ikke har blitt riktig informert om hvorfor de skulle inn i Ukraina, ble styrket etter at den ukrainske FN-ambassadøren, Sergiy Kyslytsya, i en tale mandag kveld leste opp det han hevdet var en meldingsutveksling mellom en avdød russisk soldat og hans mor.

Ifølge Kyslytsya leste han opp fra et faktisk skjermbilde av meldingene funnet på telefonen til den døde soldaten, og at meldingene ble sendt bare øyeblikk før soldaten ble drept.

Det er Insider som gjengir talen.

Kyslytsya leste opp ordvekslingen på russisk, og begynte med at moren spurte sønnen om han virkelig var på treningsleir, side det hadde vært dager siden hun hadde hørt fra sønnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mamma, jeg er ikke lenger på Krim. Jeg er ikke på treningsleir, svarte soldaten, ifølge Kyslytsyas tale.

Moren spør deretter om hun kan sende en pakke til sønnen og spør «hva har skjedd» – som han svarer at hun ikke kan.

– Mamma, jeg er i Ukraina. Det er en virkelig krig her. Jeg er redd. Vi bomber alle byene, til og med målrettet mot sivile. Vi ble fortalt at de ville ønske oss velkommen, men de faller under våre pansrede kjøretøy, kaster seg under hjulene og lar oss ikke passere, skrev den russiske soldaten, sier Kyslytsya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke lov å bruke ordet «krig»

Professor i russisk ved UiO, Atle Grønn, følger tett med på russiske medier. Han bekrefter at det i Russland ikke er lov å bruke ordet «krig» om krigen i Ukraina.

– De fleste russerne får informasjonen sin fra statlig TV, noe det russiske regimet har kontroll over, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste året har også det russiske regimet gått hardt ut mot medier som har kritisert makten, og beskyldt dem for å være utenlandske agenter. De må derfor nå «varsle» leserne sine om dette, forteller Grønn.

– Blant annet måtte en av de ledende radiostasjonene i landet annonsere at en kritisk journalist de hadde på lufta jobbet for en utenlandsk agent.

Sannsynligvis ført bak lyset

Grønn mener det derfor er helt troverdig at de russiske soldatene den ukrainsk sikkerhetstjenesten deler videoer av, faktisk ikke visste hva de var med på da de invaderte Ukraina. Sannsynligvis har de blitt ført bak lyset når det gjelder Putins hensikter.

– Russland har i lang tid hatt opp til 200.000 soldater på grensa til Ukraina, samtidig som de har avvist alle planer om krig. Hadde soldatene visst det, ville ikke den informasjonen blitt holdt hemmelig.

Når det fortsatt kalles en spesialoperasjon, og det russiske regimet kontrollerer informasjonen russerne får gjennom statlig TV, mener Grønn det er legitimt å tro at mange russerne ikke vet at landet er i krig med nabolandet.