Russland skjerper straffen for soldater som nekter å følge ordre

Russland president Vladimir Putin strammer grepet etter den siste tidens nederlag på slagmarken i Ukraina. Nå vil han ha strengere straffer for ordrenekt og ønsker økt våpenproduksjon.
Russland president Vladimir Putin strammer grepet etter den siste tidens nederlag på slagmarken i Ukraina. Nå vil han ha strengere straffer for ordrenekt og ønsker økt våpenproduksjon. Foto: Sergei Bobylev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske Statsdumaen har vedtatt å skjerpe straffene for soldater som ikke følger ordre, deserterer eller overgir seg til fienden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De strenge straffene ser ut til å være et forsøk på å sikre bedre disiplin blant russiske soldater i Ukraina.

Statsdumaen, som er underhuset i nasjonalforsamlingen, vedtok tirsdag at det å desertere skal kunne straffes med opptil ti års fengsel, mot fem år i dagens lovverk.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Lengre fengselsstraffer

De som overgir seg frivillig til fienden, risikerer også ti års fengsel, mens de som blir dømt for plyndring, kan straffes med opptil 15 års fengsel.

En annen endring er at de som nekter å gå i kamp eller følge ordre fra overordnede, skal kunne straffes med opptil ti års fengsel.

Loven blir endret etter meldinger om at enkelte russiske soldater har nektet å delta i kamp eller forsøkt å forlate militærtjenesten.

Den må nå vedtas av overhuset og signeres av president Vladimir Putin. Begge deler regnes som formaliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin vil ha økt våpenproduksjon

I et møte med toppledere i den russiske våpenindustrien tirsdag understreket Putin at produksjonen må økes raskt fordi russiske styrker i Ukraina blir møtt med «så å si hele Natos arsenal».

– Organisasjonene i vår våpenindustri må være forberedt på å levere nødvendige våpen, teknologi og krigsmateriell så fort som mulig, sa Putin, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Han sa også at produksjonen må økes uten import, samtidig som han innrømmet at det russiske utstyret kunne vært bedre.

– Dette betyr at vi må og kan studere dem, disse arsenalene og alt annet som blir brukt mot oss, og bygge opp vår egen kvalitet, basert på erfaringen vi får, og forbedre vårt eget utstyr og våre våpen der det er nødvendig, sa Putin.

Se video: Putin langer ut mot USA: – Hegemoniet vil ikke vare