Flere land ut mot EU-kommisjonens plan om gasskutt

Flere EU-land er kritiske til at EU-kommisjonen ønsker å bruke makt for å sikre gasskutt inn mot vinteren.
Flere EU-land er kritiske til at EU-kommisjonen ønsker å bruke makt for å sikre gasskutt inn mot vinteren. Foto: Michael Probst / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas, Spania og Portugal er alle negative til EU-kommisjonens plan om gasskutt. Ungarn vil på sin side kjøpe mer russisk gass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag foreslo EU at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent for å unngå krise til vinteren og vil bruke makt hvis frivillig innsats ikke er nok.

Bakteppet er mulig stans i russisk gasseksport. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år. Men den planen faller ikke i god jord hos alle, deriblant Hellas, hvor regjeringen er klar på at de ikke støtter forslaget.

Også regjeringene i Spania og Portugal, som ofte stiller seg bak EUs politikk, er imot. De fremhever at de bruker langt mindre russisk gass enn andre EU-land og er særs kritiske til trusselen om tvang. I tillegg er det få energiforbindelser som knytter dem til resten av Europa.

Ungarn vil derimot øke importen av russisk gass, og torsdag reiste utenriksminister Peter Szijjarto til Moskva for å forhandle.

– For å sikre Ungarns energiforsyning, har regjeringen besluttet å kjøpe ytterligere 700 millioner kubikkmeter naturgass i tillegg til mengdene som er fastsatt i langsiktige kontrakter, sa han i en uttalelse på Facebook.