Energiministeren advarer: Strømprisene kan gå «helt bananas»

Strømprisene til vinteren kan bli svært høye, særlig om Russland stanser gassleveransene til Tyskland, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
Strømprisene til vinteren kan bli svært høye, særlig om Russland stanser gassleveransene til Tyskland, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke Russland leverer gass til Tyskland får det store konsekvenser for de norske strømprisene, slår energiminister Terje Aasland (Ap) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kveld varslet energiministeren at kraftprodusentene må rapportere særskilt fram til neste sommer om detaljer i vanndisponeringen.

– Magasinkapasiteten i Sør-Norge bør spares på. Vi har sagt tydelig at lukene bør skalkes. Nå ønsker vi en detaljoversikt for å se hvordan kraften brukes, sier Aasland til Europower.

Han håper rapporteringen vil bidra til at det ikke blir behov for strømrasjonering kommende vinter.

En usikkerhetsfaktor er hvordan energikrisen i Europa vil påvirke norske forhold. Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen advarte nylig om at Tyskland kan komme til å stanse eksport til vinteren, fordi landet vil trenge energien selv.

Gassrørledningen Nord Stream 1, som går fra Russland til Tyskland, er for tiden under vedlikehold og det er usikkert om Russland vil sende gass gjennom den, når det planlagte vedlikeholdet er ferdig – etter planen neste uke.

– Hvis den ikke kommer i gang, er det en enda mer krevende situasjon. Sannsynligheten for at prisene da går helt bananas, er veldig stor, svarer Aasland.