Ekspert: Slaget om Donbas kan endre verdenshistorien

En boligbygning i Kramatorsk er utbombet etter russiske luftangrep. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
En boligbygning i Kramatorsk er utbombet etter russiske luftangrep. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget om Donbas-regionen i Ukraina kan bli ett av de avgjørende slagene som endrer verdenshistorien, mener den amerikanske professoren Michael Mandelbaum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriger endrer historien, og enkeltslag kan definere kriger. Mandelbaum, som er direktør for det utenrikspolitiske instituttet ved Johns Hopkins-universitetet, skriver i en kronikk som er sendt til NTB, at slaget om Donbas kan være et slikt avgjørende slag.

– Hvis den russiske hæren lykkes, vil den styrke sitt grep om en betydelig del av et naboland og kanskje bruke den som base for et nytt forsøk på å erobre hele Ukraina. Eller de kan bli oppmuntret til å invadere andre naboer, skriver Mandelbaum.

Les alt om Ukraina-krigen her

– Hvis de ukrainske styrkene vinner, vil de på den andre siden ikke bare ha reddet landet, de vil ha gitt et kraftig, muligens fatalt, slag til Vladimir Putins mål om å endre sikkerhetssituasjonen i Europa etter den kalde krigen, skriver Mandelbaum.

Han sammenligner slaget om Donbas med slaget ved Gettysburg i USAs borgerkrig, med slaget om Atlanterhavet i andre verdenskrig og med slaget ved Yorktown i uavhengighetskrigen.