Russiske oberster avslørt i lydopptak: – Skyt mot togstasjonene, la dem bli redde

Russlands president Vladimir Putin med forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.v.).
Russlands president Vladimir Putin med forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.v.). Foto: Yekaterina Shtukina / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et lydopptak tatt av ukrainsk etterretning skal man kunne høre en russisk general oppfordre til bombing av Ukraina. I tillegg får den øverste russiske militære ledelsen passet påskrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, var planen å ha kontroll over hovedstaden Kyiv etter et par dager.

Nå har derimot ukrainerne kjempet imot i over tre måneder, og misnøyen begynner å spre seg i den russiske leiren.

I et lydopptak innhentet av den ukrainske sikkerhetstjenesten, gjengitt av britiske The Mirror, kan man høre, det som tilsynelatende skal være, to russiske oberster vise sterk misnøye med den russiske militære ledelsen.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Kaller Sjojgu inkompetent

I det de to oberstene Maksin Vlasov og Vitalyj Kovtun tror er en fortrolig samtale, utviser de stor misnøye og irritasjon mot president Vladimir Putin og den russiske militærledelsen, ifølge avisen. Særlig forsvarsminister Sergej Sjojgu får gjennomgå.

I opptaket kommer det frem at de to oberstene mener Sjojgu er inkompetent, en vits og at han ikke har peiling på hva han gjør. De gir blant annet forsvarsministeren skylden for at Russland har lidd så store tap hittil i krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De hetser også hans og Russlands forsøk på å innhente leiesoldater, og peker på at de betaler dem alt for lite.

– Hva så? La dem bli redde

De to oberstene er heller ikke særlig fornøyd med hvordan Putin arrangerte angrepet av Kyiv, og mener de russiske styrkene burde vært mer hensynsløse.

– En jævla rakett bør fly rett inn i det ukrainske parlamentet. Rett og slett. Hvorfor skjøt man ikke bare en rakett dit? Jeg skjønner det ikke, Putin er helt ute – jævelen!

– Hva så om bombene ikke treffer målet? Faen, la dem bli redde. Skyt mot togstasjoner og toglinjer, sier obersten Kovtun, som det ryktes faktisk skal ha nær familie i Ukraina.

Den påståtte samtalen ble kringkastet av Radio Free Europes ukrainske tjeneste og antas å ha funnet sted 14. april i år.

Se videoen under: