Verdens sultne venter på korn fra Ukraina

To kvinner i sørlige Madagaskar venter på matdistribusjon fra Verdens matvarefond. Mange land er avhengige av billig hvete fra Ukraina.
To kvinner i sørlige Madagaskar venter på matdistribusjon fra Verdens matvarefond. Mange land er avhengige av billig hvete fra Ukraina. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har 4,5 millioner tonn korn som de ikke er i stand til å eksportere, og det kan få alvorlige følger, ikke minst i sultrammede land, advarer FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nesten 4,5 millioner tonn med korn ligger nå fast i ukrainske havner og på skip og kan ikke benyttes, sier sjefen for Verdens matvareprogram (WFP) i Tyskland, Martin Frick.

Den russiske invasjonen av Ukraina har gjort det svært vanskelig for landet å eksportere, noe som får store følger for FNs nødhjelpsinnsats i flere land.

Mange land er avhengige av billig hvete fra Ukraina, og landet er også en stor leverandør til WFP og andre hjelpeorganisasjoner.

WFP gir også matvarehjelp til 2,5 millioner ukrainere, de fleste inne i Ukraina, men også Moldova.

– Maten må fram til de innesperrede og lidende menneskene i Ukraina, men den må også ut av regionen og ut i verden for å møte behovene i en global matvarekrise, sier Frick.

WFP ber om humanitær tilgang, både til mennesker og kornlagrene i Ukrainas havner, slik at eksporten kan gjenopptas.

– Sult må ikke bli et våpen, sier Frick.