Røde Kors: Sultkatastrofe i Afrika går verden hus forbi

Fathiya Muhamed Hassen kom til landsbyen Elginiseed i Somaliland for tre måneder siden på jakt etter vann og beitemarker. Millioner av mennesker er rammet av sult på Afrikas Horn og også i afrikanske land lenger vest på kontinentet. Bildet ble tatt i midten av mars.
Fathiya Muhamed Hassen kom til landsbyen Elginiseed i Somaliland for tre måneder siden på jakt etter vann og beitemarker. Millioner av mennesker er rammet av sult på Afrikas Horn og også i afrikanske land lenger vest på kontinentet. Bildet ble tatt i midten av mars. Foto: Mahelder Haileselassie / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere afrikanske land gjennomlever nå en større sultkatastrofe, men i andre deler av verden blir den knapt lagt merke til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) understreker at millioner av mennesker trenger hjelp, og at verdens oppmerksomhet er altfor liten som følge av krigen i Ukraina og andre kriser som skaper større overskrifter.

– Denne katastrofen passerer i stor grad ubemerket. Millioner av familier går sultne, og barn dør som følge av underernæring, sier Dominik Stillhart, som leder ICRCs globale operasjoner.

Sulten har rammet et område som strekker seg fra Somalia og Etiopia i øst til Mauritania og Burkina Faso i vest. Om lag 346 millioner mennesker, mer en av fire innbyggere i Afrika, er rammet av en urovekkende sult, og antallet vil trolig øke de neste månedene, ifølge ICRC.

Krigen i Ukraina har også bidratt til prisøkning på både matvarer og brennstoff, i tillegg til at det er problemer med forsyningslinjene, noe som igjen forsterker effektene av koronapandemien og de mange nedstengingene, opplyser ICRC.

Organisasjonen har planlagt å bruke 1 milliard euro på nødhjelp til Afrika i år, men mangler hele 800 millioner euro, det vil si 80 prosent.

– Vi trapper opp operasjonene våre for å hjelpe så mange mennesker vi kan, men antall mennesker som mangler mat og vann, er ufattelig, sier Stillhart.