FN: Klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Butsja

Denne mannen ble funnet drept med et skudd i hodet i Butsja, noen dager etter at de russiske styrkene trakk seg ut av Kyiv-forstaden.
Denne mannen ble funnet drept med et skudd i hodet i Butsja, noen dager etter at de russiske styrkene trakk seg ut av Kyiv-forstaden. Foto: Felipe Dana / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Kyiv-forstaden Butsja, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at russiske styrker hadde trukket seg ut av Butsja, ble det funnet flere titall lik i gatene. De fleste av dem så ut til å være sivile, og noen var bakbundet og skutt på kloss hold.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, konstaterte mandag at bildene fra Butsja «reiser alvorlige og urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser».

Tirsdag fulgte en talsperson for Bachelets opp og understreket at overlagt drap på sivile i krig er et brudd på folkeretten.

– Det vi snakker om her, ser ut til å være direkte og målrettede drap på sivile i Butsja, sier Liz Throssell.

– Man kan argumentere med at det skjedde i en militær kontekst, for eksempel ved at en bygning ble truffet, men det er vanskelig å se den militære konteksten når individer ligger på gaten med en kule i hodet eller har brannskader på kroppen, sier hun.

Throssell understreker at OHCHR ikke har hatt etterforskere i Butsja.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager russiske soldater for å stå bak drapene på sivile, men russiske myndigheter benekter dette og hevder at Ukraina har arrangert likene i Butsjas gater.