Syrisk provins markerte årsdagen for opprøret mot Assad

Opprørere kontrollerer fortsatt Idlib-provinsen i Syria, til tross for massive syriske og russiske angrep. Dette bildet fra januar 2020 er fra byen Ariha. Foto: AP / NTB
Opprørere kontrollerer fortsatt Idlib-provinsen i Syria, til tross for massive syriske og russiske angrep. Dette bildet fra januar 2020 er fra byen Ariha. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker i Idlib-provinsen i Syria markerte tirsdag at det var elleve år siden opprøret mot president Bashar al-Assads regime startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 5.000 mennesker samlet seg i hovedgaten i Idlib, den største byen i provinsen som nå er den eneste som ikke kontrolleres av regimet i Syria.

– Det som skjer i Ukraina i dag, er det samme som skjedde her; fienden er den samme og målet er det samme, sa en av demonstrantene, Radwan Atrash.

Opprøret mot Assad startet med fredelige demonstrasjoner 15. mars 2011, men eskalerte senere til full borgerkrig mellom regimet og en rekke opprørsgrupper, flere av dem støttet av andre land i regionen.

Da Russland kom Assad til unnsetning, endret det krigens gang og regjeringsstyrker kontrollerer nå hele landet, med unntak av Idlib-provinsen.

Krigen i Syria har kostet en halv millioner mennesker livet, de fleste i angrep fra regjeringsstyrker og deres allierte, både russiske og iranske styrker, samt en rekke militsgrupper.