Erdogan: Ambassadørene fra Norge og ni andre land blir erklært uønsket i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president har bedt om at ambassadørene fra Norge og ni andre land erklæres uønsket i landet. De ti har krevd at aktivisten Osman Kavala løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har bedt vår utenriksminister om å erklære disse ti ambassadørene for persona non grata så raskt som mulig, sier president Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Begrepet brukes i diplomatiet om det første steget før utvisning. Erdogan satte ingen bestemt dato.

Utenriksdepartementet i Oslo sier til NTB at Norges ambassade så langt ikke har mottatt informasjon fra tyrkiske myndigheter om dette.

– De må kjenne og forstå Tyrkia, sier Erdogan og anklager ambassadørene for «uanstendighet».

Kalt inn på teppet

Erdogan truet tidligere i uka med å kaste ut de ti ambassadørene etter at de 18. oktober publiserte en uttalelse der kritiserer behandlingen av Kavala, som har sittet fengslet uten dom siden 2017.

Norges ambassadør Erling Skjønsberg og ambassadørene fra USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand og Sverige ble dagen etter innkalt på teppet til tyrkisk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De må dra herfra den dagen de ikke lenger kjenner Tyrkia, sier Erdogan om ambassadørene lørdag.

Fengslet i fire år

Den Paris-fødte filantropen, forretningsmannen og aktivisten Osman Kavala (64) har er blitt et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere.

Kavala ble i 2017 fengslet for sin påståtte rolle i demonstrasjonene og opprøret i Geziparken i Istanbul fire år tidligere. Kavala er siden blitt gjenstand for en rekke anklager, som han avviser.

I sin uttalelse ber de ti landenes ambassadører om en rask og rettferdig slutt på Kavala-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EMD-avgjørelse

Der vises det til en avgjørelse i Den europeiske menneskerettsdomstolen som har anklaget Tyrkia for å bryte menneskerettskonvensjonen ved å holde Kavala fengslet.

– Vi ber Tyrkia sikre at han blir løslatt umiddelbart, heter det i uttalelsen, som blant annet er publisert på hjemmesiden til den norske ambassaden i Ankara.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I uttalelsen hevder landene også at saken mot Kavala «kaster en skygge over respekt for demokratiet, rettssikkerheten og åpenheten i det tyrkiske rettsvesenet».

Tyrkia svarte at Norge og de øvrige landene mangler forståelse for demokratiske spilleregler.

– Alle diplomatiske utsendinger er forpliktet til å respektere vårt lands suverenitet og uavhengighet, og å avstå fra å blande seg inn i indre forhold, sa en talsmann for partiet til Erdogan tirsdag.

Ny siktelse

Demonstrasjonene mot planene om å bygge et kjøpesenter i Geziparken i 2013 utviklet seg etter hvert til en større protestbevegelse.

Aktoratet i rettssaken hevdet at demonstrantene ønsket å styrte Tyrkias regjering, noe de tiltalte avviste.

Kavala ble i fjor frikjent for anklagene om å ha deltatt i demonstrasjonene, men ble varetektsfengslet umiddelbart etter frikjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente aktivisten og filantropen har dermed sittet fengslet i fire år, uten å være domfelt.

Rett etter frikjennelsen ble han siktet på nytt for spionasje og innblanding i kuppforsøket i 2016.

Risikerer fengsel på livstid

Erdogan sa i en tale like etter frikjennelsen og den påfølgende pågripelsen at milliardær og demokratiaktivist George Soros står bak Kavala, noe han mener er et bevis på at Kavala prøver å undergrave regjeringen.

Kavala avviser anklagene i tiltalen mot ham som kan gi fengsel på livstid. 64-åringen er grunnlegger av organisasjonen Anadolu Kultur, som fremmer utveksling og dialog mellom Tyrkia og nabolandene gjennom kunst og kultur.

Det neste rettsmøte i saken hans finner sted 26. november. Europarådet har advart Tyrkia om at det kan utløse disiplinære tiltak hvis han fremdeles ikke er løslatt når rådet har møte fire dager senere.