Demokrater vil ha riksrett mot Trump

President Donald Trump oppildnet sine støttespillere i timene før flere av dem dro til Kongressen og lagde opptøyer.
President Donald Trump oppildnet sine støttespillere i timene før flere av dem dro til Kongressen og lagde opptøyer. Foto: Jacquelyn Martin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere demokrater mener at Donald Trump må stilles for riksrett etter opptøyene i Washington onsdag. Andre vil bruke et grunnlovstillegg for å avsette ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokraten Ilhan Omar i Representantenes hus skriver på Twitter at hun allerede har begynt å «nedtegne» tiltalepunkter i en riksrettssak mot Trump.

– Donald J. Trump bør stilles for riksrett av Representantenes hus og bli fjernet fra makten av Senatet i USA, skriver hun.

Også den moderate demokraten Seth Moulton fra Massachusetts tar til orde for riksrettssak.

En slik sak vil ta flere måneder, men blir han dømt, mister han muligheten til å stille som presidentkandidat igjen.

– Demokratene vurderer dette fordi de vet at dersom Trump blir dømt i en riksrettssak, kan han ikke stille opp i 2024. Da er han de facto ute av det politiske spill, sier Emil Friis Lauszus i nettmediet Kongressen.com.

Ber Pence overta

Samtidig har demokratene i justiskomiteen i Representantenes hus sendt et brev til visepresident Mike Pence der de ber ham ta over som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Pence, ikke Trump, som ga ordre om å sette inn nasjonalgarden i Washington etter at en voldelig mobb trengte seg inn i Kongressen onsdag.

Tidligere på dagen hadde Pence i en telefonsamtale med Trump avvist presidentens oppfordring om å stanse Kongressens formelle godkjenning av Biden som vinner av presidentvalget.

Demokratene i justiskomiteen ber Pence ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for at visepresidenten kan ta over dersom presidenten erklæres uegnet for presidentkontoret.

– Ikke mentalt frisk

I brevet fra de 17 demokratene vises det til at selv under opprøret i Washington onsdag, fortsatte president Trump å hevde at valget blir stjålet fra ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I videouttalelsen avslører president Trump at han ikke er mentalt frisk og fortsatt ikke klarer å ta inn over seg og akseptere tapet i 2020-valget. President Trump viser vilje til å oppildne til vold og sosial uro for å velte valget med makt, heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang at folkevalgte demokrater har forsøkt å få fjernet Trump med begrunnelse i hans mentale tilstand.

Tidligere har Zoe Lofgren i Representantenes hus lagt fram en resolusjon der Trump blir bedt om gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse for å avgjøre om han er skikket til jobben som president. Forslaget førte ikke fram.

Støtte fra industrien

Mange demokrater tok igjen til orde for et slikt initiativ etter onsdagens kaos i Washington som brøt ut etter at Trump oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot Kongressen og gjentok påstander om at han vant valget overlegent. Og de får støtte fra overraskende hold.

Bransjeorganisasjonen for amerikansk industrier, Association of Manufacturers.

– Dette er ikke lov og orden. Dette er kaos. Det er mobbens styre. Det er farlig. Dette er oppvigleri og bør behandles deretter, sier organisasjonens president Jay Simmons i en uttalelse.