Nord-Korea skal ha skutt sørkoreaner som muligens ville hoppe av til nord

Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha drept en sørkoreaner i nordkoreansk farvann. Det er uklart om sørkoreaneren tok seg til Nord-Korea med vilje og hvilke motiver han hadde. Her holder generalen Ahn Young Ho en pressekonferanse om saken.
Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha drept en sørkoreaner i nordkoreansk farvann. Det er uklart om sørkoreaneren tok seg til Nord-Korea med vilje og hvilke motiver han hadde. Her holder generalen Ahn Young Ho en pressekonferanse om saken. Foto: AP

En sørkoreansk embetsmann skal være skutt og drept etter at han forsvant fra en patruljebåt ved grensen og ble funnet i sjøen av nordkoreanske soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang på ti år at en sørkoreansk statsborger blir drept av nordkoreanske styrker.

Etter å ha forsvunnet fra patruljebåten, endte han ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet opp i nordkoreansk farvann. Der ble han drept av nordkoreanske soldater, hvorpå de helte olje over liket og tente på, ifølge departementet, som fordømmer det de kaller en «brutal handling».

Brenningen av liket antas å ha vært et tiltak for å hindre coronasmitte.

Opplysningene er basert på en analyse av «diverse etterretning». Nordkoreanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert meldingene.

Sør-Korea krever en forklaring og at de som står bak drapet, blir stilt til ansvar.

Avhopper til nord?

Den 47 år gamle mannen jobbet for fiskeridepartementet, og patruljebåten befant seg ved den vestlige grenseøya Yeonpyeong da han forsvant mandag.

Det er mistanke om at han forsøkte å hoppe av til Nord-Korea ettersom han etterlot skoene sine på båten og var iført en redningsvest.

Tirsdag skal mannen ha blitt oppdaget i sjøen av en nordkoreansk patruljebåt. Soldatene skal ha tatt på seg gassmasker og avhørt ham på avstand før de skal ha fått ordre ovenfra om at mannens skulle drepes.

Se video: ABC forklarer: Verdens mest brutale familiedynasti: Millioner lever fortsatt i frykt

Avhørt i flere timer

Han ble skutt og drept etter flere timers avhør mens han lå i vannet, hvorpå det flytende liket ble påtent ved hjelp av olje, opplyser en tjenestemann i det sørkoreanske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

– Vi vurderer at det ble utført som ledd i de nordkoreanske tiltakene mot coronaviruset, sier kilden.

Nord-Korea har skjerpet grensekontrollen i forbindelse med koronapandemien, og antas å ha gitt soldater ordre som å skyte for å drepe hvis noen forsøker å krysse grensen ulovlig for slik å hindre smitte.

Personvernpolicy