Palestinerne åpner for demilitarisert stat

Israel har okkupert Vestbredden siden 1967 og nekter å trekke seg ut av området, til tross for gjentatte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Her sitter en palestinsk mann foran israelske soldater under en demonstrasjon i Salfit på Vestbredden i forrige måned.
Israel har okkupert Vestbredden siden 1967 og nekter å trekke seg ut av området, til tross for gjentatte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Her sitter en palestinsk mann foran israelske soldater under en demonstrasjon i Salfit på Vestbredden i forrige måned. Foto: Majdi Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne legger nå fram sin egen fredsplan og foreslår at det opprettes en demilitarisert stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det palestinske forslaget er et svar på den såkalte fredsplanen USAs president Donald Trump la fram i januar og som stort sett bare Israel har omfavnet.

Trumps plan gir blant annet Israel anledning til å annektere bosetningene som er opprettet i strid med Genèvekonvensjonen på den okkuperte Vestbredden.

Detaljene i det drøyt fire sider lange forslaget til fredsløsning som palestinerne la fram tirsdag, er ikke kjent, men ifølge palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh bygger det på folkeretten og vedtatte FN-resolusjoner.

Bytte av landområder

Planen åpner ifølge ham for å bytte mindre landområder med Israel. Dersom Israel vil beholde bosetningene de har etablert i okkuperte områder, må de overlate israelske områder på samme størrelse og til samme verdi til en framtidig palestinsk stat.

Palestinerne går med på at staten blir demilitarisert, men det er uklart om de også krever kontroll over grensene til naboland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den palestinske planen er ifølge Shtayyeh nå overlatt til den såkalte midtøstenkvartetten som består av FN, EU, USA og Russland.

Varsler annektering

Israelske myndigheter har ikke kommentert planen, men statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og den frodige Jordandalen på Vestbredden vil bli annektert. Den prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Shtayyeh kaller trusselen om annektering for «en eksistensiell trussel» som vil knuse palestinernes håp om en egen stat.

Les også: Søreide uttrykker bekymring over tonen mellom Israel og palestinerne