Verdens lengste havdyr oppdaget:

– Vi kunne ikke tro det vi så

Video: Forskere kunne ikke tro hva de så da de kom over det 120 meter lange havdyret. 

Forskere undersøkte havdypet utenfor Australias kyst og fant blant annet denne merkelige skapningen. - Det var bare fantastisk å se denne enorme organismen bre seg som en «spiral-UFO» i vannet, sier en av forskerne.

Forskere ved Western Australian Museum har vært på en månedeslang ekspedisjon for se hva som befinner seg langt under havoverflaten utenfor vestkysten av Australia.

Forskerne brukte en undervannsrobot for å få glimt av dyrene som lever i det tidligere nokså ukjente landskapet ned til 4500 meter under havoverflaten.

Oppdraget bød på mange høydepunkter, ifølge pressemeldingen fra Schmidt Ocean Institute, instituttet som stod for forskningsfartøyet. Teamet oppdaget det de tror er 30 nye arter.

– Vi forventet at disse dyphavsområdene ville være mangfoldige, men vi er overveldet av det vi har sett, sier Nerida Wilson, forsker ved Western Australia Museum og leder av ekspedisjonen.

Blant annet fikk forskerne video og bilder av det som ser ut som noe fra en annen verden.

Den lange tråden du ser på bildet over, lå og fløt i vannet som en gigantisk spiral. Den har brennende tentakler som kan drepe uheldige fisker og andre sjødyr som sneier innom.

Organismen er sannsynligvis det lengste havlevende dyret som er oppdaget. Forskerne kunne ikke måle den nøyaktig, men regner med at den ytterste ringen var minst 47 meter lang. Diameteren skal ha vært omtrent 15 meter.

– Hele skapningen er mye, mye lenger. Teamet estimerte den til å være mer enn 120 meter totalt, sier Mogan Mock-Bunting, talsperson for Schmidt Ocean Institute, til Newsweek.

Dukket opp da de minst ventet det

Organismen kalles for en Siphonophora, eller kolonimanet på norsk. Om den er én eller flere organismer er vanskelig å si.

Den består av massevis av små kloner som ordner seg i en koloni satt sammen som en lang tråd, der nervesignaler kan passere. I dette tilfellet må det ha vært millioner av klonene eller «zooidene», ifølge en artikkel i ScienceAlert.

Nerida Wilson sier til The Guardian at teamet oppdaget organismen da de minst ventet det. Undervannsroboten hadde vært nede i dypet på 4400 meter, og var på vei opp til overflaten.

– De fleste forskerne hadde forlatt kontrollrommet, sier Wilson.

Kolonimaneten dukket opp på kameraet da roboten var 630 meter under havoverflaten.

– Ordet spredde seg raskt og folk kom strømmende inn på kontrollrommet for å ta del i begeistringen.

– Det var bare fantastisk å se denne enorme organismen som bredde seg ut som en spiral-UFO, svevende i vannet. Vi kunne ikke tro det vi så, sier Wilson.

– Aldri sett noe lignende

Kolonimaneten er av typen perlesnormanet. Klonene eller zooidene har spesialiserte oppgaver. Noen sørger for bevegelse, noen driver med reproduksjon mens andre skaffer mat, skriver ScienceAlert.

Zooidene har stikkende tentakler som de fanger opp maten med. Så deler de næringen seg imellom. Organismen på videoen ser ut til å ha inntatt en posisjon for å fange mat, tror Wilson.

Perlesnormaneter har noen ganger drevet inn i norske farvann. De ble for første gang funnet i 1997. Da ble flere tonn laks ble drept i et oppdrettsanlegg i Hordaland, står det på Store norske leksikon.

Førsteamanuensis ved University of North Carolina, Rebecca Helm, forsker på maneter. Hun reagerer på oppdagelsen med entusiasme på Twitter.

– Jeg har vært på mange ekspedisjoner og jeg har aldri sett noe slikt som dette, skriver hun.

De fleste kolonimanetene hun har sett har vært fra 20 centimeter til en meter lange. Hun har heller ikke sett at de inntar en posisjon slik som denne, der det jakter i en «galakse-aktig spiral»

Helm skriver at organismer i dyphavet vokser sakte, og at denne sannsynligvis er flere titalls år gammel, kanskje flere hundre.

Blekkspruter og dyphavsfisk

Teamet som fant det merkelige dyret fikk også se mange andre organismer som befinner seg i dypet. Blant annet det de tror er 30 nye arter.

– Det er så mye vi ikke vet om dyphavet, og det er utallige arter som aldri er sett før, sier Wendy Schmidt, medgrunnlegger av Schmidt Ocean Institute.

I videoen under kan du se klipp av andre sjødyr som forskerne så på ekspedisjonen. Videoen er publisert av Science Magazine.

Artikkelen er først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært