«Vidunderhøne» gir svar på hvordan fuglene overlevde utryddelsen av dinosaurene

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En «vidunderhøne» kan gi forskerne svar på hvordan dagens fugler overlevde meteoritten som utryddet dinosaurene for 65 millioner år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved universitetet i Cambridge mener å ha funnet stamfaren til hønene og endene vi kjenner i dag. Oppdagelsen er basert på et fossil av en hodeskalle oppdaget av en fossilsamler i Belgia i år 2000.

Fossilet stammer fra en fugl med høne-lignende ansikt og et bakparti som ligner en moderne and. Fuglen har av forskerne fått navnet Asteriornis maastrichtensis, men blir kalt «vidunderhøne».

Se video øverst i artikkelen.

Nære slektninger overlevde

– For første gang får vi innsikt i en fugleart som levde for omtrent 66,7 millioner år siden, sier foreleser ved universitetet i Cambridge, Daniel Field, og fortsetter:

– Det betyr at den levde noen få hundre tusen år før meteoritten traff og utryddet dinosaurene. «Vidunderhøna» gir oss enestående innsikt i hvordan dagens fugler overlevde utryddelsen.

Field forteller at evolusjonen av dagens høner og ender var på et tidlig stadium da meteoritten som utryddet dinosaurene og mange andre arter traff jorda. Nære slektninger av «vidunderhøna» overlevde katastrofen og forskerne mener de har funnet svaret på hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Franske forskere jubler over gigantisk dinosaur-funn:

Les også: Ny dinosaur lå gjemt på museum i Sør-Afrika

Kystfugl som kunne fly

Da fossilet ble donert til et museum fikk de tilsendt en stor klump med stein med ødelagte skjeletter av bein stikkende ut. Daniel Field og hans kolleger prøvde å CT-skanne fossilet for å se hva som skjulte seg på innsiden og til deres store overraskelse skjulte det seg en hel, intakt hodeskalle blant steinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med skanningen fikk vi se en tredimensjonal modell av hodeskallen, i tillegg til beina som stakk ut, forklarer han.

Ut fra beina kunne de estimere at størrelsen på fuglen var som en liten and på omtrent 395 gram.

Den lille fuglens bein var lange og tynne, og forskerne tror derfor at dette var en kystfugl som kunne fly. Den levde trolig ikke i trær og det er akkurat denne faktoren som var nøkkelen til artens overlevelse, mener forskerne.

I årene som fulgte etter at meteoritten hadde tatt livet av dinosaurene økte jordas temperatur og det meste av skog var ødelagt som følge av skogbranner.

SE VIDEO: Forhistorisk fisk gir ny kunnskap om fingrenes utvikling: