Året da jorda brant: – Verdens største pågående naturkatastrofe

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan se for seg at vi går inn i en branntid sammenlignbar med istider, mener amerikansk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

2019 har vært et år preget av mange skogbranner. I juli sto et område tilsvarende halve Danmark i brann i det vestlige Sibir. I august i år skrev vi om de 10.000 brannene som raste i Angola og Kongo sørvest i Afrika, samtidig som over 2000 branner herjet i Brasil.

Mellom januar og august ble rundt 328.000 hektar skog ødelagt av brann i Indonesia. I oktober dekket en voldsom brann et område på rundt 220 kvadratkilometer i California, og i Australia har voldsomme branner ødelagt 700 boliger, nær utryddet koalaen og lagt byer som Sydney under et tett røykteppe.

Ifølge generalsekretær i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, har flere av brannene som har rammet verdens regnskoger egentlig pågått i flere tiår.

Han forteller at Regnskogfondet har fulgt med lenge og sett på det som skjer med fortvilelse.

– Dette er verdens største pågående naturkatastrofe, sa han til ABC Nyheter i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå brenner det mer i Afrika enn i Amazonas

Satellittbilder

For å få en forståelse av omfanget av alle brannene har Copernicus-programmet, (Europakommisjonens program for miljøovervåking med satellitt) laget en video av brannene slik de fortoner seg fra luften. Videoen er basert på bildeserier tatt over lang tid fra satellitt, slik at det er mulig å se endringene over et lengre tidsrom.

Videoen viser at enkelte områder knapt hadde pause fra branner i år, mens andre regioner lyser opp av flammer før de slukner igjen avhengig av årstiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan se videoen øverst i saken!

– Det har vært et svært hektisk år for CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) når det gjelder overvåking av branner, skriver seniorforsker Mark Parrington på CAMS nettsider.

– Til og med på steder der vi ikke forventer å se branner enkelte tider av året har aktiviteten vært overraskende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rekordmange branner i Brasils regnskog

6375 megatonn CO2

De anslår at alle brannene har frigjort og pumpet ut 6375 megatonn med CO2 i atmosfæren mellom starten av januar i år til slutten av november. Til sammenligning hadde Norge et utslipp på 52 megatonn i 2018.

Tørke bidrar til at flere av brannene har vært uvanlig omfattende i år. Tørken er ifølge mange forskere mest sannsynlig knyttet til klimaendringer. De mener klimaendringer og utslipp fra fossile energikilder mater en trussel som bare kommer til å vokse.

Branntid

I en artikkel om klima og skogbranner siterer Klassekampen den amerikanske brannforskeren og professoren Stephen Pyne. Han tegner et dystert bilde av en fremtid med både hyppigere og større skogbranner:

– Man kan se for seg at jorda går inn i en branntid sammenlignbar med istider», skriver Pyne i en tekst hos nettstedet The Conversation.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CAMS er det imidlertid noen lyspunkt å spore.

I 2019 har antallet skogbranner gått ned både i Europa og i det sørlige tropiske Afrika sammenlignet med tidligere på 2000-tallet.

Men bildet er komplekst og forandrer seg raskt, så etter hvert som planeten vår varmes opp og klimaet forandrer seg, kan vi forvente en økning i antallet skogbranner. Dermed kan neste års video av verdens skogbranner bli enda mer skremmende, skriver ScienceAlert.

Les også: Australske brannmenn advarer om ukontrollerbare skogbranner