Nå brenner det mer i Afrika enn i Amazonas

Video: FN: – Disse skogområdene er avgjørende for menneskeheten.

Det brenner for tiden i mange av verdens regnskoger. – Det er verdens største pågående naturkatastrofe, sier Regnskogfondet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 10.000 branner raser nå i Angola og Kongo sørvest i Afrika, ifølge bilder tatt av satellittselskapet MODSIS mellom 22. og 23. august i år.

For øyeblikket herjer det tre ganger så mange skogbranner i Sentral-Afrika som i Amazonas. Foto: NASA.
For øyeblikket herjer det tre ganger så mange skogbranner i Sentral-Afrika som i Amazonas. Foto: NASA.

Det er over tre ganger mer enn de 2127 brannene satellittselskapet registrerte i Brasil i samme tidsrom.

Også på et bilde publisert av NASA søndag fremstår det som om det er langt flere branner i Afrika enn i det søramerikanske landet.

Brannene i Afrika får imidlertid langt mindre oppmerksomhet enn brannene som herjer i Amazonas.

– Det brenner for tiden i mange av verdens regnskoger, både i Kongo, Indonesia og flere land i Latin-Amerika, forteller generalsekretær i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, til ABC Nyheter.

Han forteller at brannene egentlig har pågått i flere tiår, og at Regnskogfondet har fulgt med lenge og sett på det som skjer med fortvilelse.

– Dette er verdens største pågående naturkatastrofe, sier han.

Les også: Bolivias regnskog brenner også – ønsker utenlandsk hjelp velkommen

G7 vil hjelpe

Frankrikes president Emmanuel Macron har satt brannene i Amazonas høyt på dagsorden. Under G7-møtet i Biarritz sa Macron blant annet at verdenslederne er enige om å hjelpe landene som er berørt av de store skogbrannene.

Han kunngjorde også at han vil lansere en internasjonal kampanje for å hjelpe land i Afrika sør for Sahara med å bekjempe skogbrannene som herjer der.

Ifølge satellittselskapet MODSIS ble det registrert rundt 7.000 branner i Angola og over 3000 branner i Kongo mellom 22. og 23. august.

Satellittbilder av brannene viser imidlertid ikke om det er sletteland eller skog som brenner. Det går heller ikke fram av bildene hvor store brannene er. Det er imidlertid ikke uvanlig at bønder setter fyr på jordområder for å rydde plass til nye avlinger. Det skjer årlig rett før regntiden, som er forventet å starte i Angola og Kongo neste måned, skriver BBC som en mulig forklaring på hvorfor ikke brannene i Sentral-Afrika har fått like mye oppmerksomhet som brannene i Amazonas.

Les også: Rekordmange branner i Brasils regnskog

– Brasil er spesielt viktig

Regnskogfondet tror også noe av årsaken til den store oppmerksomheten rundt brannene i Amazonas skyldes at det skjer under det første år med ny regjering i Brasil, samt at intensiteten og varmeutviklingen er langt høyere enn tidligere år.

– Brasil er spesielt. Først og fremst på grunn av den store økningen siden i fjor, fordi det viser at den nye regjeringens politikk er i ferd med å få katastrofale konsekvenser for regnskogen. Og fordi intensiteten er mye høyere enn normalt. Derfor er det naturlig at verdens oppmerksomhet rettes mot Brasil, selv om det også skjer branner andre steder, forteller Eggen.

Øyvind Eggen sier seg likevel enig i at det burde være mer oppmerksomhet om brannene i andre regnskogland.

– Det er jeg helt enig i. Men jeg håper oppmerksomheten om brannene i Brasil fører til at folk også vender oppmerksomheten sin mot ødeleggelse av regnskog andre steder. Dessuten har jeg tro på at den enorme oppmerksomheten på Brasil kan føre til et skifte i verdens oppmerksomhet om problemet, som vil være bra for alle regnskogland, avslutter Eggen.

Les også: Norge stanser støtte til Kongo etter vedtak om hogging av regnskog

Personvernpolicy